maandag 25 april 2011

Broodje appelcider worst met mosterd

Dit kwam ik in 1 van mijn weber bbqboeken tegen.
Dit leek me wel wat voor de visite op mijn dochters verjaardag.

Worst gesmoord in cider en daarna gegrild, op een broodje met ui en zelfgemengde mosterd.

Het lijkt een beetje op dit recept wat ik bij BramBBQ tegenkwam. (Site is een aanrader!)

Wat heb je nodig voor 5 personen

- 5 worsten (varkens of rund, mag je zelf kiezen)
- 2 grote uien
- 2 flesjes appelcider
- 1 eetlepel bruine suiker
- 5 afbakbroodjes
Zoals je ziet heb ik meer gebruikt, ik had het voor 15 personen gemaakt, en had niet genoeg cider om ze mooi onder te krijgen, dus heb er wat bier bij toegevoegd.

 Voor de zelfgemengde mosterd:
- 2 eetlepels gewone mosterd
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 2 eetlepels appelstroop

Ik had voor 15 personen een verhouding van 1/1/1 aangehouden en van elk 80gr genomen, dit in een potje gedaan, even een minuutje in de magnetron verhit, dan mengt de stroop beter.


Breng de bbq tot ong 250C, zorg dat je een direct en een indirect gedeelte hebt. Dit betekend dat je niet de hele bodem bedekt met kooltjes, maar ong de helft van de bodem, zodat je een direkt (gedeelte boven de kooltjes) en indirect (gedeelte niet boven de kooltjes) hebt.

Prik wat gaatjes in de worst, zodat ze niet openbarsten, snij de uien in stukken en doe de worsten, uien en appelcider in een schaal (bv alluminium schaal of braadslee)


Zet de schaal boven de kolen tot de vloeistof kookt en laat het ong 20 minuten sudderen, gaat het te hard, dan zet je de schaal boven het indirecte gedeelte.


Ondertussen kan je de broodjes afbakken in de oven, maar ze kunnen natuurlijk ook op het rooster mee afbakken

temper de bbq naar ong 200C
Neem de schaal van de bbq en doe de worst in een andere schaal en giet de vloeistof door een vergiet of gebruik een schuimspaan om de uien te scheiden. De vloeistof mag terug bij de worst, dan koelen ze niet af.
De uien gaan samen met de bruine suiker terug in de schaal boven het directe gedeelte van de bbq, goed roeren, totdat de uien gekarameliseerd zijn.


Zet de uien apart en grill de worstjes nog op het rooster boven het directe gedeelte een minuut 6 tot 8 tot ze mooi bruin zijn.


Je zou de broodjes aan de binnenkant nog even kunnen grillen.

Besmeer de broodjes met de mosterd, doe er wat uien op en een worst. Als variatie kan je er nog stukjes appel (bv granny smith) tussen doen.

Eet smakelijk!
ps zoals je mischien al gezien hebt, heb ik het op 2 bbq's klaar gemaakt, maar dat kwam door tijdnood...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten