zaterdag 18 februari 2012

pineapple upsidedown pie

Dit is een traditioneel gerecht, gemaakt in een skillet (gietijzeren koekepan) op de bbq.
Simpel, maar erg lekker. Er zijn vele varianten, en dit is er 1 van.


1 blik ananasschijven
2x50 gr boter
60 gr en 120 gr lichtbruine bastardsuiker
evt marachino kersen
2 eieren
120cc melk
120cc zure room
1.5 theelepel vanille extract
120 gr bloem
1.5 theelepel bakpoeder
snufje zout

Zet de skillet op het gasfornuis (mag natuurlijk ook op een hete bbq) doe het sap van de ananas samen met de boter, 60gr suiker in de skillet en laat alles oplossen. kook het nu in tot een wat stroperige massa, normaal kijk je naar de verkleuring van de suiker, maar in een zwarte skillet is dit wat lastig. Je kan er af en toe een lepel uit halen en controleren hoe dik het is en of de kleur al een mooie caramelkleur heeft.

Haal de pan van het vuur en bedek de bodem met schijven ananas,  je kan in elke ananasschijf een kersje leggen (erg traditioneel!)


Meng met een mixer de andere 50gr boter met de 120gr suiker, meng 1  voor 1 de eieren erdoorheen, meng daarna de melk, zure room en vanille erbij.

Meng in een andere kom, de bloem, zout en bakpoeder, zeef dit geheel door het beslag en spatel dit goed door mekaar. Giet het geheel langzaam in de skillet, doe je dit te snel, dan drijven de ananasschijven omhoog.
Zet het geheel op een indirecte bbq rond de 180C, bak hem ong 45 a 50min, laat hem 5 tot 10 minuten afkoelen, niet te lang, want dan stolt het geheel en zit vast in de pan. Zet een groot bord ondersteboven op de pan, en draai de pan in 1 keer om, nu ligt hopelijk de taart op het bord!


Warm het lekkerst, eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten