woensdag 30 maart 2011

Key lime mouse taart

Op mijn iPad heb ik een app van the foodnetwork en daar kwam ik dit recept tegen van Paula Deen.


Paula Deen is de koningin van de calorie, maar dan wel de gevaarlijke soort calorie.... juist ja, de lekkere soort! Het is een variant op de keylime taart, dit is een key lime mouse taart met witte chocolade, nou dat leek me wel wat!


Wat heb je nodig:

1 zakje aartbodem van Dr Oetker
50 gr boter voor de taartbodem

Springvorm ong 23 cm en wat extra boter om de vorm in te vetten.

Vulling:
6 eetlepels limoensap (1 eetlepel is ong 15cc)
7 gram gelatine
2.5 cups slagroom (totaal) (1 cup slagroom is ong 235cc)
300 gr witte chocolade (3 repen) gebroken in kleine stukjes
700 gr mon chou
1 cup suiker (ong 200gr)
1.5 eetlepel geraspte limoenschil
100 gr gerapste witte chocolade (1 reep)

Maak de taartbodem volgens recept Dr Oetker, vet de springvorm in en druk de taartbodem goed aan in de springvorm en zet deze in de koelkast.

Laat de gelatine blaadjes ong 5 minuten weken in koud water
Ondertussen verhit je het limoensap op een half hoog vuurtje, knijp de gelatineblaadjes uit en verhit ze langzaam al roerend in een ander pannetje tot het geheel vloeibaar is, roer dit door het limoensap heen en roer hier ook een halve cup slagroom doorheen. Laat het geheel al roerend langzaam pruttelen tot het goed verhit is, niet koken. Haal de pan van het vuur en voeg hier de stukjes chocolade aan toe, en roer dit net zo lang tot je een gladde massa hebt (niet meer boven vuur verhitten)

Zet dit weg en laat het afkoelen.

Doe alle mon chou in een mixerkom en mix dit samen met de cup suiker en de limoenrasp tot een mooie gladde massa, daarna voeg langzaam de chocolademassa (als deze afgekoeld is) erbij, mix dit weer tot een mooie gladde massa.
Zoals je op de foto kan zien, is het mengsel groen, normaal is het mengsel veel lichter, maar ik had voor het limoen effect, een heel klein beetje groene kleurstof toegevoegd.

Daarna mix je de overgebleven 2 cups slagroom totdat je het mooi lobbig is, daarna voeg je de slagroom toe aan de mon chou / chocolade massa en spatel dit er doorheen (niet mixen).
Als alles goed gemengd is, doe je het mengsel in de taartvorm en zet het een nachtje in de vriezer.

Na een nachtje in de vriezer, snij je met een scherp, nat warm mes, de randen eerst los en daarna kijk je voorzichtig of de springvorm loskomt.
Nu kan je de taart versieren door de laatste reep chocolade te raspen en deze gelijkmatig over de taart te strooien.
Laat de taart of op kamertemperatuur komen of zet hem op een hete theedoek, anders krijg je de bodem niet mooi los.

Ik vond hem super!

zaterdag 26 maart 2011

Mac's pie shack

Omdat ik toch wat meer taarten tussen door maak de laatste tijd, heb ik ze maar onder dit topic verzameld, zo kan ik ze later wat makkelijker terug vinden.

Eton mess

Ik kwam laatst  wat eerder uit mijn werk en toen was Nigella lawson op tv en ze was bezig om dikke stukken vlees op de gril te leggen, en uiteraard had ze meteen mijn aandacht! Daarna ging ze de keuken in om een dessert te maken, en dat zag er super simpel, maar vooral super lekker uit, dus dat moesten we proberen. Eton mess is een engels dessert, wat gemaakt wordt op Eton college.

Wat heb je nodig:
750 gr aardbeien
3 eetlepels suiker
3 eetlepels granaatappelsap
750 cc slagroom
Meringue (schuimkoekjes) Die kon ik vandaag niet vinden en had geen zin om ze zelf te maken, dus zijn het lange vingers geworden.

Voor 2 personen heb ik alles door 3 gedeeld.
Meng de aardbeien met de suiker en granaatappelsap

In een andere kom, meng je de slagroom en daarna voeg je hier verkruimelde meringuekoekjes of lange vingers aan toe, goed door mekaar scheppen, een gedeelte aardbeien aan toe voegen.
Het geheel in een glas scheppen en garneren met een paar aardbeitjes

Eet smakelijk!

donderdag 17 maart 2011

Guinness chocolate cheesecake

Omdat er mensen zijn die mijn voorliefde voor Guinness kennen, krijg ik wel eens een linkje naar een Guinness recept, zo ook deze week, 2 vrienden twitterde net na mekaar dit recept door, en aangezien het vandaag St Patricks day is, leek het me leuk om dit recept te maken.

Wat heb je nodig:
1 tartbodem van Baukje
50 gr boter
2 eetlepels gezeefde cacaopoeder
340 gr pure chocolade
2 eetlepels slagroom
680 gram mon chou
1 cup suiker
125 ml sour cream (bv albert heijn)
3 eieren
1 theelepel vanille extract
3/4 cup Guinness

Vet de springvorm goed in (dit was een 20cm springvorm, net te klein, ik had wat vulling en bodem over) Maak de taartbodem en voeg aan het mengsel de 2 eetlepels cacao toe en zet alles dan in de koelkast.


Smelt daarna de chocolade, ik gebruik de grootste zeef, en zet daar een bakje in met de chocolade (in stukjes) Het bakje mag niet zinken, vandaar de zeef. Als de chocolade gesmolten is, voeg je de 2 lepels slagroom toe.

Ondertussen neem je de mon chou en omdat het een Guinness taart is, heb ik er een klein beetje zwarte kleurstof doorheen gemengd, daarna gaat de suiker, de eieren, vanille, sour cream en Guinness erbij.



Uiteraard gaat de rest van de Guinness in een glas. Sláinte!


Oven voorverwarmen rond de 175C taart 60 minuten afbakken, laat de taart nog 60 minuten in de oven met de deur op een kier, afkoelen, zet de taart daarna nog voor een dag in de koelkast. Omdat er op Guinness ook altijd een dun laagje schuim zit, heb ik slagroom opgeklopt en daar een dun laagje van gemaakt.
De sour creme overheerste erg in dit recept, de volgende keer maak ik hem met de helft aan sour creme, en zit ik nog te twijfelen om melkchocolade te gebruiken.

woensdag 16 maart 2011

Fatty

een leuk ding om je fantasie op los te laten is een fatty, eigenlijk een rol gehakt met vulling naar eigen inzicht. En inderdaad de naam is niet voor niets gekozen, vaak zit er een hoop lekkere calorietjes in!

In Amerika worden de worsten kant en klaar verkocht, en thuis voorzien van een favoriete rub en dan op de bbq langzaam gegaard. Ik heb gewoon half om half gehakt genomen (500gr) en deze voorzien van een rub en vulling.

een handige tip om een mooie fatty te krijgen is, om het gehakt in een ziplockzak te stoppen en deze plat te walsen, zo krijg je een mooie egale plak gehakt, daarna snij of knip je voorzichtig de ziplock zak open en je kan de vulling aanbrengen. Dit kan bestaan uit bbq saus, kruiden, kaas, ham, champignons met andere woorden: the sky is the limit. Probeer er alleen voor te zorgen dat je er niet te veel in stopt, je wilt niet dat de fatty gaat scheuren tijdens het rollen. Als je alles klaar hebt, rol je het geheel op en wikkelt het in plastic folie,
 
Kruiden naar eigen inzicht (be creative!)
een lekker sausje erop, denk aan bbq saus, curry etc
een paar plakjes cheddar kaas
Netjes in folie rollen en folie strak aandraaien en een nachtje opstijven in de koelkast

Indirect op een bbq rond de 110C tot een kerntemp van  ong 70C enven laten rusten in alluminium folie


Eet smakelijk!

zaterdag 12 maart 2011

Rolo pecan koekjes

Dit kwam ik tegen op /www.justgetoffyourbuttandbake.com

Ok, dit is niet een superrecept, maar wel heel leuk om samen met je kinderen te maken



Dit is iets wat je met hele jonge kinderen kan doen, omdat er op een klein stukje oven na, niks gevaarlijks inzit.

Wat heb je nodig, een partymix van de appie, daar zitten mini pretzels in


een paar rollen rolo's, die kunnen de kids op de pretzels plaatsen.


4 minuten in de oven op 120C
en daarna een pecannootje in de zachte rolo massa drukken, alles weer laten afkoelen en smullen maar!

Alles behalve de oven kunnen de kids zelf doen, erg leuk om toe te kijken