zaterdag 1 januari 2011

Standing ribroast

Ik kwam bij de albert heijn een gerijpt rund ribstuk tegen, speciaal voor de kerst. in de doos zat ook een saus en kruiden, nou die hebben we aan de kant geschoven, het ging mij om het stuk vlees. Mijn favoriete boek (Big Bob Gibson's) geraadpleegd en jawel daar stond een heel mooi recept in.
Ribstuk vullen met zelfgemaakte knoflookboter en de buitenkant bedekken met peper en zout.

Wat heb je nodig:
Ribstuk
 5 teentjes knoflook
1/4 theelepel thijm
1/4 theelepel oregano
1/4 theelepel rozemarijn
1/4 cup boter
beetje olijfolie
peper
zout

Pak de knoflook, olie, thijm, rozemarijn en oregano in alluminiumfolie en leg deze 45 min op de bbq of in de oven op 120C

Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen. Pak het pakketje voorzichtig uit en druk de knoflook uit de schil, dit is pulp geworden, en meng alles samen met de boter, rol dit op in huishoudfolie en stop het terug in de koelkast.

Als de boter hard geworden is, neem je het ribstuk en maak je aan de niet bot zijde, kleine diepe  inkepingen die je opvult met de kruidenboter.

Ondertussen staat de bbq indirect ingericht rond de 120C
Ribstuk erop, beetje pecanhout en rustig afwachten.

Bij dit stuk heb ik er een kernthermometer ingestoken, het is zonde om dit stuk te ver door te laten garen.
Ikzelf heb hem er af gehaald bij een kerntemperatuur van 53C, ik heb het vlees een minuut of 20 rustig laten rusten en daarna was het heerlijk eten, dit was 1 van de hoogtepunten van het jaar op de BBQ.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik lees steeds meer goeie dingen over het boek van Big Bob, ga het ook maar eens aanschaffen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen