zaterdag 5 november 2011

lam Mechoui

Vroeger vond ik lam niet zo lekker, totdat ik het een keer moest maken bij de maandelijkse uitdaging op het bbq forum. Sindsdien ben ik om, en staat dit hoog op mijn lijstje

Het recept komt van Stephen Raichlen en komt uit Marokko

Ingredienten:
1 Lamsbout, zonder bot.
Zout en versgemalen peper.
8 eetlepels gezouten boter, op kamer temperatuur.
4 teentjes knoflook, gesnipperd.
16 verse munt blaadjes, gesnipperd of 1 eetlepel gedroogd munt.
1 theelepel gemalen koriander.
1 theelepel paprikapoeder.
½ theelepel gemalen komijn.

Maak een directe en een indirecte zone op je bbq, eigenlijk zou ik de temp zo uit mijn hoofd niet weten, maar ik gok zo rond de 225C

Laat de boter wat op kamertemperatuur komen en meng de knoflook, munt, koriander, paprikapoeder en komijn goed door mekaar en zet deze opzij, dit heb je straks nodig om het lamsvlees mee in te smeren op de bbq.Je kan er voor kiezen om een hele lamsbout te nemen en er zelf het bout uit te halen, maar bij de groothandel liggen ze ook ingevroren en zonder bot.

Snij grote brokken vet eraf en snij de rest van het vet in met een mooi ruitje.
Bestrooi het vlees met wat zout en peper en smeer beide kanten in met de kruidenboter en leg het met de vetkant omlaag boven de directe zone op de bbq.  Doe de deksel op de bbq en keer het vlees na een minuut of 5 a 10 en smeer dan de bovenkant weer in met de kruidenboter, dit kan je een paar keer herhalen.
 Gaat het te hard, dan kan je het vlees naar de indirecte zone verplaatsen, ik vind het wel fijn om er een knapperig korstje op te krijgen.Na een minuut of 40 zal de bout klaar zijn, maar om het zeker te weten is een kernthermometer toch wel handig, ik haal het er meestal rond de 54C eraf en laat het dan onder alluminiumfolie nog een minuut of 10 rusten. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Super Marc,ziet er erg lekker uit! Ik ga deze een keer proberen wanneer ik de Weber weer uit de schuur haal. Groeten Juan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. After playing in} the sport for fairly awhile truly have} come to the conclusion that this 바카라 사이트 game is a rip-off. After such a horrible experience I decided to learn the critiques, all of the actual and credible critiques will say something related to|similar to} what truly have} mentioned. You will just be frustrated and end up writing a evaluate. Once all such facet bets are positioned, the supplier looks at the hole card.

    BeantwoordenVerwijderen