zaterdag 19 november 2011

sinterklaas appeltaart



Dit recept kwam ik van de week tegen en gelijk gemaakt, erg lekker, ik had zelf amandelspijs gemaakt, maar dit kan je natuurlijk kant en klaar kopen.

Ik had aardig wat gemaakt omdat ik ook banketletters wilde maken, hier de verhoudingen voor amandelspijs

200 gr amandelpoeder
200 gr. suiker
2 theelepels limoensap (officieel citroenrasp)
1 ei

Op internet lees ik vaker dat dit weken bewaard kan blijven, maar omdat er rauw ei inzit, ben ik toch wat voorzichtig (conserveert suiker zo goed?) Maar bij mij was alles binnen een paar dagen op.

Officieel moet je het een paar dagen van te voren maken, zodat de smaken beter tot zijn recht komen, ik heb het gelijk gebruikt en vond de smaken prima.














Voor de sinterklaas appeltaart heb je nodig:

6 middelgrote appels
225 gram amandelspijs
310 gram bloem
20 gram maïzena
1 theelepel bakpoeder
2,5 eetlepel rietsuiker
165 gram, bruin basterdsuiker
205 gram roomboter
80 gram rozijnen
1 eetlepel speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
1 ei
1 eetlepel citroensap
evt amandelschaafsel



oven of bbq voorverwarmen op 180C

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes, door hier wat citroensap overheen zodat de appels niet bruin worden.

Roer de kaneel en rietsuiker door de appels en meng daarna de rozijnen erdoor heen,

snij de boter in kleine stukjes, dat maakt het verwerken een stuk makelijker.

Doe de bloem, maizena en bakpoeder samen in een zeef, en zeef dit boven een hoge kom

Doe hier de bastardsuiker en de speculaaskruiden bij en meng alles goed door mekaar

Doe de boter erbij en kneed dit goed met de hand tot een bal.



Vet een springvorm (24cm) in (ik had een iets te grote springvorm, en had geen deeg meer om stroken bovenop te leggen)

Verdeel het deeg mooi over de bodem en zijkanten. als je deeg over hebt, kan je dit als laatste in stroken over de taart heen leggen in een ruitpatroon.

Verdeel de amandelspijs over de bodem



Vul de bodem met het appelmengel en vouw de randen van het deeg wat terug, zodat de rand gelijk is aan het appelmengsel. Strooi er nog evt nog wat amandelschaafsel overheen

Smeer de stroken in met opgeklopt ei

Bak de taart ong 50 min

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen