zondag 23 oktober 2011

Pork chop sandwich a la Noskos

Meestal op zaterdag, maken we tussen de middag een broodje met iets van de BBQ.

Dit recept komt van mijn bbq maatje Noskos, een erg fijn en snel recept voor de lunch.

Wat heb je nodig voor 5 personen:

5 filetlapjes a la minute (AH of Lidl)
een bbq rub (ik heb Big Bob Gibson's gebruikt, kan je HIER bestellen)
5 harde broodjes (bv kaiserbroodjes)

1 ui in ringen of reepjes
1 bakje fijn gesneden champignons
2 eetlepels olie (bv olijf)
3 eetlepels balsamico azijn
3 eetlepels ketjap manis
wat peper

Ik heb mijn bbq in 2 zone's verdeeld, 1 heet gedeelte voor het vlees en 1 indirect gedeelte voor de uien en champignons.

Doe de olie in een gietijzeren pan en zet deze op het heet gedeelte van de bbq, fruit hierin de uien en voeg de champignons toe, goed roeren, en voeg daarna de balsamico, ketjap en peper toe. Verplaats het pannetje naar het indirect gedeelte en doe de deksel weer op de bbq. Dit moet er ong 20 min opblijven.


Ondertussen kan je het vlees in de kruiden zetten, grill het vlees ong 2 minuten aan elke kant, dus voeg het toe na ongeveer 16 minuten, dan is alles gelijk klaar.



zaterdag 22 oktober 2011

Mississipi mud

Begin 24kitchen toch wel wat meer te waarderen, een hoop gerechten zijn makelijk naar de bbq te vertalen, vervang gewoon het woord oven voor bbq.

Dit recept heeft geen oven of bbq nodig en staat nu al hoog in mijn toetjeslijstje.

Tekst van het recept heb ik schaamteloos van de site van 24kitchen gehaald.


Ingrediënten

 


Mississippi mud

  • 200 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 1 pak Oreo cookies (Amerikaanse koekjes)

Chocolademousse

  • 180 g bittere chocolade
  • 110 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 30 g suiker
  • 375 ml slagroom

Pecankaramelsaus

  • 75 g ongezouten pecannoten
  • 100 ml slagroom
  • 100 g suiker
Hak de chocolade fijn. Breng in een pan de melk aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers met de suiker. Voeg de hete melk al roerend toe aan het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur al roerend binden. 
Neem de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade erdoor. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en spatel het voorzichtig door de afgekoelde chocoladecrème. Zet de mousse circa 1 uur in de koelkast. 
Hak de noten niet al te fijn. Verwarm de room. Laat in een pan met dikke bodem de suiker karameliseren en roer de room erdoor. Roer de pecannoten door de karamelsaus en klop de slagroom met de suiker lobbig. 
Verkruimel de koekjes. Maak in glazen lagen van de chocolademousse, koekjes, slagroom en pecankaramelsaus.



































zondag 16 oktober 2011

Zuur vlees

Mijn ouders komen allebei uit Limburg, en 1 van de dingen die ze daar eten is een stoofschotel genaamd zuur vlees. Geserveerd met frites, en in bijna alle Limburgse snackbars te koop.

Nou was het best een uitdaging, want tsja, kan ik het minstens net zo lekker maken dan het zoervleisj van mien mooder?

Officieel is het gerecht met paardenvlees, maar dat had ik even niet voor handen, dus heb ik runder riblappen gemaakt.

Een ideaal middel om dit te maken is een dutch oven, een dikke gietijzeren pan, met goed afsluitende deksel.

500 g stoofvlees
2 uien in ringen
25 cl azijn
75 cl water
1 theel. knoflook
7 laurierbladeren
5 kruidnagels
4 jeneverbessen
peper
zout
3 plakken ontbijtkoek
1 eetl. basterdsuiker
2 eetl. appelstroop

eventueel wat bruin bier voor als het te ver inkookt (water kan natuurlijk ook)

Snij het vlees in kleine stukken en zet deze met wat boter goed aan in de dutch oven.
Bak de uien mee, voeg daarna de rest van de ingredienten toe, leg de ontbijtkoek bovenop.

Ik heb de kruidnagels, jeneverbes en laurier in een thee ei gedaan, scheelt een hoop zoeken als het klaar is.

Ik heb het ongeveer 4 uur met deksel (DO en bbq) op ong 180C indirect gezet, af en toe even roeren, als het te dik wordt kan je wat bruin bier toevoegen.

Toen het klaar was vond ik het iets te zoet, dus ik heb er een klein beetje (theel.) azijn aan toegevoegd.

serveren met frites, eet smakelijk.

zaterdag 15 oktober 2011

Tiratoetje

Deze kwam ik op het webblog Culinette  tegen, en leek me erg leuk om met Noortje te maken.

Wat heb je nodig:
Lange vingers
chocomelk
300 ml slagroom
250 gr mascarpone
2 eetlepels bastardsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
1 reep chocolade

Klopt de slagroom goed lobbig, voeg hieraan de mascarpone, bastardsuiker en vanille suiker aan toe.

Week de lange vingers even in de chocomelk en maak laagjes in een glas, rasp hier wat chocolade overheen en laat het opstijven in de koelkast, klaar!

Simpel gerecht, maar zeker met kinderen erg leuk om te maken.




Kalbi kui

Afgelopen forumtreffen was er een snelgrill wedstrijd, de uitdaging was om binnen 4 minuten iets klaar te maken en te presenteren aan de jury. Ik had dit gerecht als eens gemaakt, en dat viel goed in de smaak, alleen had ik voor de grillwedstrijd "fire under the iron" het vlees in hele dunne reepjes gesneden en op een goed heet gestookte gietijzeren plaat gemaakt.

En met succes, het werd bekroond met de eerste plaats.

Hier is hoe ik het normaal maak:

Recept is van Stephen Raichlen

1 biefstuk per persoon

Marinade:
4 teentjes knoflook fijngehakt
1/4 cup suiker
1/2 cup soyasaus
1/4 cup donkere sesam olie
1 theelepel zwarte peper

Snij de biefstuk in repen
Alles mengen en min 2 uur laten marineren.

De dipsaus:
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels suiker
1/4 cup soya saus
1/2 theelepel zwarte peper

salade:
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel grof zout
1 komkomer in kleine reepjes
1/4 fijn gesnipperde ui
Meng alles en laat ong 2 uur marineren

voor serveren:
1 krop sla
favoriete hot/chili saus

Leg een groot blad sla op een bord, smeer hier wat chilisaus op en voeg wat salade toe.

Gril de biefstuk en doe dit in het slablad, vouw het slablad samen tot een handzaam pakketje, dip het in de dipsaus en probeer zonder te knoeien een hap te nemen.