donderdag 9 december 2010

Baked Alaska

Op zoek naar een leuk kerst dessert, bedacht ik me dat ik al eerder iets met meringue gedaan had. Ik heb ooit een Big Kahuna gemaakt, naar een recept van Steven Raichlen, een uitgeholde ananas gevuld met ijs en dan bedekt met opgeklopt eiwit, dit wordt ook wel een baked alaska genoemd, ijs bedekt met eiwit en dan verhitten zodat het eiwit stevig wordt en in schuim veranderd. Dit leek me een leuk uitgangspunt voor de kerst, en na wat zoeken op het net kwam ik een leuk recept van Gordon Ramsey tegen. Hij maakt het met een Italiaanse meringue, deze blijft zacht.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Een lekkere cake (kant en klaar, zelf gebakken)
3 verse eiwitten (je kan ook gepasteuriseerd eiwit kopen)
180gr suiker
100 cc water
1 Ltr ijs (kies wat lekkers!)
4 kleine bakjes
1 steker met ong dezelfde diameter als de bakjes
plastic folie of boterhamzakjes
crème brûlée brander of een hete bbq / ovengrill etc

Zorg dat het ijs wat opgewarmd is, zodat je het makelijk kan scheppen en bekleed de bakjes met folie, daarna vul je de bakjes met ijs en stopt ze in de vriezer. De folie zorgt ervoor dat je het ijs makelijk uit het bakje kan halen.


Daarna doe je het water en de suiker in een pannetje en los je dit al roerend op. als het mengsel kookt, laat je het doorkoken totdat het mengsel begint te kleuren (officieel 121C) tijdens dit koken hoef je niet meer te roeren en kan je een mengkom en mixer goed ontvetten met citroensap, doe hier de eiwitten in en mix ze totdat je een stevige witte massa krijgt, voeg hier al roerend, heel langzaam de suikersiroop aan toe.

Snij de cake in plakken en zorg dat je 8 uitgestoken rondjes hebt. Nu gaan we de torentjes opbouwen.

Gebruik 1 plakje als bodem, leg hier het ijs bovenop en dan weer een plakje cake, bedek het geheel met een mooie dikke laag meringue en bewerk deze met de brander, of zet hem onder de grill of op de bbq.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten