zaterdag 18 december 2010

kip a la Adam Perry Lang

Mijn jongste dochter wilde kip eten, en dit vond ze de vorige keer lekker.
een hele kip, die we openknippen zodat alles sneller en gelijkmatiger gegaard wordt. Deze techniek heet ook wel vlinderen/ butterflied of spatchcock chicken.

Het recept komt uit het BBQ 25 van Adam Perry Lang.

Wat hebben we nodig:

3/4 cup zout (1 cup is 235ml, de meeste recepten werken met inhoudsmaten ipv gewicht)
1 eetlepel zwarte peper (1 eetlepel is 15ml)
10 teentjes geperste knoflook
2 eetlepels rozemarijn
2 eetlepels oregano
2 eetlepels thijm
6 cups koud water
2 eetlepels olie (ik gebruik olijfolie)

Doe alles in een grote kom of ziplock zak en mengt het goed.

Het vlinderen van de kip is niet heel moeilijk, je hebt alleen een goede schaar nodig, een wildschaar werkt perfect.

Om het makkelijk te maken, heb ik hieronder een instructie filmpje geplaatst, het filmpje komt van the virtual weber bullet site.
Plaats nu de kip in het mengsel en laat het tot 24 uur in de koelkast staan.


Tijdens het bbq'en van de kip, is het de bedoeling dat de kip een paar keer ingesmeerd wordt met onderstaand mengel:

6 eetlepels olijfolie
5 teentjes geperste knoflook
Het sap van 1 limoen (1 eetlepel)
1/4 cup honing
2 eetlepels witte wijnazijn
1 theelepel water (5ml)

Maak de bbq gereed voor indirect (kolen aan beide kanten, zodat er onder het midden van het rooster geen kolen liggen) met een temp van ong 180C

Haal de kip uit het mengsel, dep hem droog en smeer hem met wat olijfolie in.

Als de bbq op temperatuur is, leg dan de kip met de huid naar boven op de bbq in het midden van het rooster, waar geen kolen onder zitten.
Ikzelf voeg wat pecan rookhout toe voor extra smaak. Deksel erop en om de 15 minuten in kwasten, na 45 minuten controleren of de kip gaar is, ik gebruik een thermometer ervoor en haal de kip er rond de 74C kerntemperatuur af.



Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen