zaterdag 4 december 2010

pecan crusted pork tenderloin pinwheels

Het eerste recept wat ik uit het Big Bob Gibson's BBQ boek heb gemaakt, zijn de pecan crushed pinwheels.

Dit zijn rolletjes varkenshaas gevuld met bacon en aan de buitenkant stukjes pecan nootjes en geserveerd met een mosterdhoning saus. Dit is 1 van mijn favoriete recepten.

Wat heb je nodig voor 4 personen (2 pinwheels per persoon):
2 Varkenshaasjes
2 pakjes bacon (ik gebruik die van de Lidl omdat die mooie lange plakken heeft)
Peper en zout
Fijn gehakte ongezouten pecannootjes
Satehprikkers
Carolina mosterdsaus (recept volgt)

Volgens het orginele recept moet je de varkenshaas in 4 dunne plakken snijden, maar onze varkenshaasjes zijn dunner en kleiner dan die ze in Amerika hebben denk ik, dus ik snij ze over de lengte 1x doormidden. Bestrooien met peper en zout en dan smeer ik ook saus aan de binnenkant (volgens org recept is het alleen saus aan de buitenkant, maar dit geeft meer smaak vind ik zelf)

Vervolgens gaan er wat plakken bacon op.  Ben hier niet te zuinig mee, ook onze flinterdunne plakjes bacon vallen in het niet bij de Amerikaanse.....
Nu rollen we ze op, het is nu een vrij brede rol geworden, je steekt er 2 satehprikkers naast mekaar doorheen en smeert de buitenkant ook in met de mosterdsaus, en rolt de rolletjes door de fijngehakte pecannootjes (Er zijn ook mensen die bestrooien de binnenkant met pecannootjes, ik zelf doe dat niet, de nootjes worden dan zacht ipv krokant).
Nu snij je de rol in tweeen, precies tussen de satehprikkers door.  
Je hebt nu 2 dunne rolletjes die elk door een satehprikker bij mekaar gehouden worden.


Ondertussen de BBQ aansteken, direct (kooltjes verdeeld over de bodem) temp ong 180 a 200C
Voor extra smaak kan je wat pecan of hickory rookhout toevoegen

Ongeveer 8 min grillen per kant.

En dan rustig afwachten en vooral niet te vaak de deksel optillen!

Beetje honing mosterd saus erbij,
Eet smakelijk!


De Carolina honing mosterd saus:
Deze is het lekkerst als je hem een dag van te voren maakt.
180 ml gele mosterd (hiermee kan je natuurlijk naar eigen smaak mee experimenteren)
120 ml honing
60 ml appelazijn
2 eetlepels ketchup
1 eetlepel donkere basterdsuiker
2 theelepels worcestershiresaus
1 theelepel hete saus, bv tabasco

Alles goed mengen en in de koelkast ong 2 weken te bewaren.

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad één van de lekkerste recepten uit Big Bob Gibson's boek!! Moet ik snel maar weer eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de pinwheels nu al een keer of 8 gemaakt, elke keer weer voor een etentje met vrienden en/of familie. Werkelijk iedereen is razand enthousiast!! (en dat waren wij ook toen we het voor de 1e keer geproeft hadden).
    Ik smeer zelf ook altijd de mosterdsaus nog eens extra over het gerookte spek, geeft inderdaad nog meer smaak.
    Volgens het recept van Noskos moet je de gele amerikaanse mosterd gebruiken, deze is helaas niet altijd overal te koop. Het werkt ook perfect met de franse dyon mosterd, het wordt dan wel wat zuurder maar is weer gemakkelijk te compenseren met wat extra honing erbij.
    Ik heb je site vandaag gevonden en ga je volgen!!
    Zit er zelf aan te denken om ook een eigen site te beginnen, naast bbq-en bak ik ook veel taarten / koekjes / cake, etc. etc. etc.
    Genoeg dus om een site mee te vullen denk ik.
    Heb je nog tips hoe of met welk programma dit te maken?

    Succes met je site en keep up the good work,

    Freek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mocht je willen reageren, mijn email adres is: haan.freek@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen