dinsdag 2 augustus 2011

Nederlands kampioen BBQ 2011

Nederlands kampioenschap 2011

Nou daar hebben we het hele jaar naar toe gewerkt, het Nederlands kampioenschap 2011 in Hoofddorp afgelopen 2 en 3 juli.
Omdat de gerechten wat laat bekend waren en omdat onze teamleden door het hele land wonen, zelfs in Belgie, hadden we dit jaar maar 1x de gelegenheid om echt bij mekaar te komen, de rest hebben we online via het bbq forum besproken. Maar we hadden het gevoel dat alles klopte en dat we op de goede weg waren.

Ons streven is niet zozeer winnen, maar vooral een hoop lol hebben en van onze hobby genieten. Daarnaast hopen we dat we meer mensen zo gek krijgen om een team te beginnen, vandaar dat we veel op het bbq forum aanwezig zijn, gewoon als forumlid, maar ook om mensen te laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk en kostbaar hoeft te zijn. Dit jaar hebben alle teamleden 100 euro in een pot gestopt, onze sponsor van de bbq fabriek heeft het inschrijfgeld betaald.
Eigenlijk is Edwin veel meer dan sponsor, hij is gewoon een volwaardig teamlid met een hele zak aan ervaring en helpt ons overal waar nodig. Onze andere sponsor is ecobrasa, die heeft de brandstof geleverd.

Maar goed, het NK, ik zelf ben zaterdag ochtend vroeg vertrokken met een wagen vol geladen. Wat past er toch een hoop in een panda!



Ik kwam precies om 8 uur aan en het was nog erg rustig op het terrein, de enige die er al eerder waren, was het team Matthias, de wereldkampioen van 2010.
Eerst maar eens een kopje koffie met ze gedronken, ze waren al om 3 uur 's nachts uit Belgie vertrokken.



Daarna rustig het terrein bekeken en de boel opgebouwd, langzamerhand druppelde de andere leden ook binnen en werd het steeds gezelliger. De zaterdag was bedoeld om alles in te richten, maar ook om het publiek al kennis te laten maken met het het fenomeen BBQ wedstrijd. De sfeer zat er al gelijk goed in, maar wat wil je ook met onze buren, de lady grillers, wat een nieuw team is, bestaande uit alleen maar dames en daarnaast de gangmakers van de Baron.
We waren in goed gezelschap!

Verder waren er een hoop bekende en nog onbekende vrienden aanwezig. Je merkt toch dat er geen concurentiestrijd is, en dat iedereen het goed met mekaar kan vinden. Eigenlijk is het 1 heeel groot team! En vooral onze Vlaamse vrienden, altijd een feest!

'S avonds was er nog een bbq diner verzorgd door de organisatie. Maar ach we waren er toch, dus onze leden stonden lekker achter de div bbq's vlees te grillen voor de aanwezigen.



Daarna zijn we naar een camping gegaan in het amsterdamse bos. Bij aankomst zagen we iets verderop wat rook omhoog kringelen en tsja, wat doe je dan, dan ga je even kijken, en jawel, er waren mensen aan het bbq'en. Opeens stonden daar allemaal lowland smokers omheen, tjsa waar rook is, zijn de lowland smokers. Hopelijk waren we niet te opdringerig, anders excuus!

Daarna kwam de verassing van de avond, Jo had een vat Cuvee des Trolls meegenomen, wat een zalig bier is dat zeg! Ik denk dat het bier ons naar ongekende hoogtes heeft gebracht!



Na een zalige nachtrust, hebben we de boel ingepakt om weer richting Hoofddorp te vertrekken. Daar aangekomen, gelijk de kolen opgestart en alles gereedgemaakt voor de wedstrijd.

De wedstrijd werkt als volgt,
Er zijn 5 categorien
Kip: LABEL ROUGE heel
Vis: makreel heel
Varkensvlees: LIVAR Lage Ribstuk
Rundvlees: SCOTCH BEEF Staartstuk
Dessert: VERS PLATFORM NEDERLAND assortiment zomerfruit

De gerechten moeten binnen een bepaalde tijd ingeleverd worden, in totaal moeten er 4 borden opgemaakt worden. 2 borden voor de veldjury, die bij je aan tafel komen zitten, 1 bord zodat het publiek kan zien wat je gemaakt hebt. en 1 bord gaat in een zogenaamde blindbox, en die gaat naar een groep van 6 juryleden, die afgeschermd zitten en niet weten van wie welk gerecht afkomstig is.

Ons eerste gerecht was de kip, deze werd bereidt door Niek.

Ons tweede gerecht was de makreel, deze werd bereidt door Padawan

Ons Derde gerecht was het Livar ribrack, deze werd bereidt door Jo

Ons vierde gerecht was de Picanha, deze werd bereidt door Phubar

Ons vijfde gerecht was het assortiment zomerfruit, dit werd bereidt door Spiffs




Het weer zat gelukkig mee, het was een stralende dag, en al vroeg stroomde het publiek toe, om overal te kijken en te proeven, naast de wedstrijd waren er een hoop kramen met alle essentiele (en mischien minder essentiele, maar volgens de verkopers o zo onmisbare) bbq spullen, erg leuk om dit allemaal bij mekaar te zien.

De sfeer was super de gehele dag, iedereen was geconcentreerd op zijn werk, op het moment dat het nodig was en de rest van de tijd hebben we een hoop lol gehad. Gelukkig liep het logistiek ook perfect, gloeiende briketten als we ze nodig hadden, de bbq's werden perfect op temperatuur gehouden en de afwas werd steeds weggewerkt. We hadden zelfs mensen mee, om het publiek te woord te staan, we hebben aardig wat vragen over bbq in het algemeen gekregen en kunnen beantwoorden! Ook kwamen er een hoop forumleden even buurten, erg gezellig, en sorry als ik mensen heb overgeslagen of vergeten ben :-)

Met dank aan Hugo voor het commentaar bij de volgende fotoreportage:
Uitleg foto 1: Hier is uw wijn

Uitleg foto 2: Deze wijn is speciaal bij dit gerecht gekozen omdat (heel mooi verhaal van Mathé)



Uitleg foto 3: Wat nou, niet lekker!!



Aan het eind van de dag toen alles ingeleverd was, was het wachten op de uitslag.

Eerst werd de prijs uitgereikt aan het team dat het beste de aubergine had gebruikt in een gerecht, deze prijs ging naar guns and smoke


Daarna de prijs voor het team dat het bier van de sponsor het beste had gebruikt en dat waren de lady grillers.

En toen de nummers 1 t/m 3 op puntenaantal

Op de derde plaats, bijna een aangetrouwd team, op bijna elke forumbijeenkomst zijn ze wel aanwezig:De wereldkampioen van 2010, team Mathias

Op de tweede plaats, wederom een Belgisch team, 5Q, waar ik helaas nog geen pintje mee heb kunnen vatten, maar dat zal vast goed komen, ik heb erg mooie dingen gezien.

En op de eerste plaats: Qlinaria, Dit team had vorig jaar ook al de meeste punten op het NK, en is een meester in het presenteren en opmaken van borden, ik heb ze stiekum al gevraagd of ze niet een workshop kunnen geven :-)

Maar aangezien dit allemaal geen Nederlandse teams zijn, konden ze geen gooi doen naar de titel Nederlands kampioen. Maar we waren eigenlijk nog aan het vieren dat van onze vrienden in de top 3 stonden, toen opeens onze naam geroepen werd..... Ik weet niet wie het meest verbaast was, niemand van ons had dat verwacht! wat een feest! Springend op het podium! Ik was de volgende dag nog schor! En dan merk je dat het eigenlijk een grote familie is, iedereen viert mee! Wat ons betreft een super geslaagd weekend, veels te kort en het duurt veels te lang tot het NK 2012
Iedereen bedankt, organisatie, forumleden, publiek en onze sponsors


tot volgend jaar!
Voor meer info www.lowlandsmokers.eu


Met dank aan Noskos en Don Pedro voor diverse foto's

zaterdag 14 mei 2011

Devil's food cake

Dit recept zag ik gister op good eats (check maar eens youtube) de presentator Alton Brown legt erg leuk de recepten uit, maar verteld ook waarom hij dingen doet, erg interessant en leerzaam.

Het recept:
vierkant bakblik 33 x 23 cm (13 x 9 inch)
Bakspray
Bakpapier
235 ml kokend water (1 cup)
113 gr Cacao (4 ounces)
300 gr donkere bastardsuiker (10.5 ounces)
156 gr bloem (5.5 ounces)
113 gr cake mix (4 ounce)
1 theelepel Natriumbicarbonaat (baking soda)
1/2 theelepel zout
235 ml slaolie (1 cup)
128 gr sour cream op kamertemp (4.5 ounces bv albert heijn)
2 eieren op kamertemp
2 eigeel op kamertemp

Je kan het bloem en de natriumbicarbonaat samen vervangen door zelfrijzend bakmeel.


Ik heb overal de helft van genomen omdat mijn bakblik (ikea) een stuk kleiner is.


spray het bakblik goed in met anti aanbakspray, bekleed het met bakpapier en spray het nog een keer in. Verwarm de oven voor rond de 160 / 175C

Schep de suiker, bloem, bicarbonaat, zout, cakemix in een mixerkom door elkaar.

Vermeng in een apart schaaltje de cacao en kokend water tot een papje.

In een andere kom, meng je de de eieren, sour cream en slaolie.

Meng het cacao papje met het mengsel van eieren, sour cream en slaolie.

Mix dit onstaane mengsel langzaam met een mixer door de droge ingredienten en mix dit tot er een gladde massa is ontstaan. Giet het mengel in het bakblik en bak het voor ong 30 tot 35 minuten.


Laat de cake in de vorm een half uur afkoelen en haal hem dan uit het bakblik om verder af te koelen.

Ondertussen maak je de chocolade frosting (is daar een nederlands woord voor?)


156 gr ongezouten boter op kamertemp (5.5 ounces)
28 gr mayonaise (1 ounce)
85 gr pure chocolade (3 ounces) gesmolten en licht afgekoeld
227 gr poedersuiker
snufje zout



Mix de boter goed met de mayonnaise ong 3 minuten, meng op lage snelheid de chocolade en meng net zo lang tot het een gladde massa is. voeg nu in kleine delen de poedersuiker toe en meng totdat het 1 geheel is, voeg een snufje zout toe en klaar!

Ik vond de frosting te zoet (ik had geen pure chocolade) en heb er cacao doorheen gezeeft, en geschept, net zolang totdat ik hem lekker vond.

Het resultaat een heerlijke luchtige choco cake!


maandag 25 april 2011

Broodje appelcider worst met mosterd

Dit kwam ik in 1 van mijn weber bbqboeken tegen.
Dit leek me wel wat voor de visite op mijn dochters verjaardag.

Worst gesmoord in cider en daarna gegrild, op een broodje met ui en zelfgemengde mosterd.

Het lijkt een beetje op dit recept wat ik bij BramBBQ tegenkwam. (Site is een aanrader!)

Wat heb je nodig voor 5 personen

- 5 worsten (varkens of rund, mag je zelf kiezen)
- 2 grote uien
- 2 flesjes appelcider
- 1 eetlepel bruine suiker
- 5 afbakbroodjes
Zoals je ziet heb ik meer gebruikt, ik had het voor 15 personen gemaakt, en had niet genoeg cider om ze mooi onder te krijgen, dus heb er wat bier bij toegevoegd.

 Voor de zelfgemengde mosterd:
- 2 eetlepels gewone mosterd
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 2 eetlepels appelstroop

Ik had voor 15 personen een verhouding van 1/1/1 aangehouden en van elk 80gr genomen, dit in een potje gedaan, even een minuutje in de magnetron verhit, dan mengt de stroop beter.


Breng de bbq tot ong 250C, zorg dat je een direct en een indirect gedeelte hebt. Dit betekend dat je niet de hele bodem bedekt met kooltjes, maar ong de helft van de bodem, zodat je een direkt (gedeelte boven de kooltjes) en indirect (gedeelte niet boven de kooltjes) hebt.

Prik wat gaatjes in de worst, zodat ze niet openbarsten, snij de uien in stukken en doe de worsten, uien en appelcider in een schaal (bv alluminium schaal of braadslee)


Zet de schaal boven de kolen tot de vloeistof kookt en laat het ong 20 minuten sudderen, gaat het te hard, dan zet je de schaal boven het indirecte gedeelte.


Ondertussen kan je de broodjes afbakken in de oven, maar ze kunnen natuurlijk ook op het rooster mee afbakken

temper de bbq naar ong 200C
Neem de schaal van de bbq en doe de worst in een andere schaal en giet de vloeistof door een vergiet of gebruik een schuimspaan om de uien te scheiden. De vloeistof mag terug bij de worst, dan koelen ze niet af.
De uien gaan samen met de bruine suiker terug in de schaal boven het directe gedeelte van de bbq, goed roeren, totdat de uien gekarameliseerd zijn.


Zet de uien apart en grill de worstjes nog op het rooster boven het directe gedeelte een minuut 6 tot 8 tot ze mooi bruin zijn.


Je zou de broodjes aan de binnenkant nog even kunnen grillen.

Besmeer de broodjes met de mosterd, doe er wat uien op en een worst. Als variatie kan je er nog stukjes appel (bv granny smith) tussen doen.

Eet smakelijk!
ps zoals je mischien al gezien hebt, heb ik het op 2 bbq's klaar gemaakt, maar dat kwam door tijdnood...

woensdag 30 maart 2011

Key lime mouse taart

Op mijn iPad heb ik een app van the foodnetwork en daar kwam ik dit recept tegen van Paula Deen.


Paula Deen is de koningin van de calorie, maar dan wel de gevaarlijke soort calorie.... juist ja, de lekkere soort! Het is een variant op de keylime taart, dit is een key lime mouse taart met witte chocolade, nou dat leek me wel wat!


Wat heb je nodig:

1 zakje aartbodem van Dr Oetker
50 gr boter voor de taartbodem

Springvorm ong 23 cm en wat extra boter om de vorm in te vetten.

Vulling:
6 eetlepels limoensap (1 eetlepel is ong 15cc)
7 gram gelatine
2.5 cups slagroom (totaal) (1 cup slagroom is ong 235cc)
300 gr witte chocolade (3 repen) gebroken in kleine stukjes
700 gr mon chou
1 cup suiker (ong 200gr)
1.5 eetlepel geraspte limoenschil
100 gr gerapste witte chocolade (1 reep)

Maak de taartbodem volgens recept Dr Oetker, vet de springvorm in en druk de taartbodem goed aan in de springvorm en zet deze in de koelkast.

Laat de gelatine blaadjes ong 5 minuten weken in koud water
Ondertussen verhit je het limoensap op een half hoog vuurtje, knijp de gelatineblaadjes uit en verhit ze langzaam al roerend in een ander pannetje tot het geheel vloeibaar is, roer dit door het limoensap heen en roer hier ook een halve cup slagroom doorheen. Laat het geheel al roerend langzaam pruttelen tot het goed verhit is, niet koken. Haal de pan van het vuur en voeg hier de stukjes chocolade aan toe, en roer dit net zo lang tot je een gladde massa hebt (niet meer boven vuur verhitten)

Zet dit weg en laat het afkoelen.

Doe alle mon chou in een mixerkom en mix dit samen met de cup suiker en de limoenrasp tot een mooie gladde massa, daarna voeg langzaam de chocolademassa (als deze afgekoeld is) erbij, mix dit weer tot een mooie gladde massa.
Zoals je op de foto kan zien, is het mengsel groen, normaal is het mengsel veel lichter, maar ik had voor het limoen effect, een heel klein beetje groene kleurstof toegevoegd.

Daarna mix je de overgebleven 2 cups slagroom totdat je het mooi lobbig is, daarna voeg je de slagroom toe aan de mon chou / chocolade massa en spatel dit er doorheen (niet mixen).
Als alles goed gemengd is, doe je het mengsel in de taartvorm en zet het een nachtje in de vriezer.

Na een nachtje in de vriezer, snij je met een scherp, nat warm mes, de randen eerst los en daarna kijk je voorzichtig of de springvorm loskomt.
Nu kan je de taart versieren door de laatste reep chocolade te raspen en deze gelijkmatig over de taart te strooien.
Laat de taart of op kamertemperatuur komen of zet hem op een hete theedoek, anders krijg je de bodem niet mooi los.

Ik vond hem super!

zaterdag 26 maart 2011

Mac's pie shack

Omdat ik toch wat meer taarten tussen door maak de laatste tijd, heb ik ze maar onder dit topic verzameld, zo kan ik ze later wat makkelijker terug vinden.

Eton mess

Ik kwam laatst  wat eerder uit mijn werk en toen was Nigella lawson op tv en ze was bezig om dikke stukken vlees op de gril te leggen, en uiteraard had ze meteen mijn aandacht! Daarna ging ze de keuken in om een dessert te maken, en dat zag er super simpel, maar vooral super lekker uit, dus dat moesten we proberen. Eton mess is een engels dessert, wat gemaakt wordt op Eton college.

Wat heb je nodig:
750 gr aardbeien
3 eetlepels suiker
3 eetlepels granaatappelsap
750 cc slagroom
Meringue (schuimkoekjes) Die kon ik vandaag niet vinden en had geen zin om ze zelf te maken, dus zijn het lange vingers geworden.

Voor 2 personen heb ik alles door 3 gedeeld.
Meng de aardbeien met de suiker en granaatappelsap

In een andere kom, meng je de slagroom en daarna voeg je hier verkruimelde meringuekoekjes of lange vingers aan toe, goed door mekaar scheppen, een gedeelte aardbeien aan toe voegen.
Het geheel in een glas scheppen en garneren met een paar aardbeitjes

Eet smakelijk!

donderdag 17 maart 2011

Guinness chocolate cheesecake

Omdat er mensen zijn die mijn voorliefde voor Guinness kennen, krijg ik wel eens een linkje naar een Guinness recept, zo ook deze week, 2 vrienden twitterde net na mekaar dit recept door, en aangezien het vandaag St Patricks day is, leek het me leuk om dit recept te maken.

Wat heb je nodig:
1 tartbodem van Baukje
50 gr boter
2 eetlepels gezeefde cacaopoeder
340 gr pure chocolade
2 eetlepels slagroom
680 gram mon chou
1 cup suiker
125 ml sour cream (bv albert heijn)
3 eieren
1 theelepel vanille extract
3/4 cup Guinness

Vet de springvorm goed in (dit was een 20cm springvorm, net te klein, ik had wat vulling en bodem over) Maak de taartbodem en voeg aan het mengsel de 2 eetlepels cacao toe en zet alles dan in de koelkast.


Smelt daarna de chocolade, ik gebruik de grootste zeef, en zet daar een bakje in met de chocolade (in stukjes) Het bakje mag niet zinken, vandaar de zeef. Als de chocolade gesmolten is, voeg je de 2 lepels slagroom toe.

Ondertussen neem je de mon chou en omdat het een Guinness taart is, heb ik er een klein beetje zwarte kleurstof doorheen gemengd, daarna gaat de suiker, de eieren, vanille, sour cream en Guinness erbij.



Uiteraard gaat de rest van de Guinness in een glas. Sláinte!


Oven voorverwarmen rond de 175C taart 60 minuten afbakken, laat de taart nog 60 minuten in de oven met de deur op een kier, afkoelen, zet de taart daarna nog voor een dag in de koelkast. Omdat er op Guinness ook altijd een dun laagje schuim zit, heb ik slagroom opgeklopt en daar een dun laagje van gemaakt.
De sour creme overheerste erg in dit recept, de volgende keer maak ik hem met de helft aan sour creme, en zit ik nog te twijfelen om melkchocolade te gebruiken.

woensdag 16 maart 2011

Fatty

een leuk ding om je fantasie op los te laten is een fatty, eigenlijk een rol gehakt met vulling naar eigen inzicht. En inderdaad de naam is niet voor niets gekozen, vaak zit er een hoop lekkere calorietjes in!

In Amerika worden de worsten kant en klaar verkocht, en thuis voorzien van een favoriete rub en dan op de bbq langzaam gegaard. Ik heb gewoon half om half gehakt genomen (500gr) en deze voorzien van een rub en vulling.

een handige tip om een mooie fatty te krijgen is, om het gehakt in een ziplockzak te stoppen en deze plat te walsen, zo krijg je een mooie egale plak gehakt, daarna snij of knip je voorzichtig de ziplock zak open en je kan de vulling aanbrengen. Dit kan bestaan uit bbq saus, kruiden, kaas, ham, champignons met andere woorden: the sky is the limit. Probeer er alleen voor te zorgen dat je er niet te veel in stopt, je wilt niet dat de fatty gaat scheuren tijdens het rollen. Als je alles klaar hebt, rol je het geheel op en wikkelt het in plastic folie,
 
Kruiden naar eigen inzicht (be creative!)
een lekker sausje erop, denk aan bbq saus, curry etc
een paar plakjes cheddar kaas
Netjes in folie rollen en folie strak aandraaien en een nachtje opstijven in de koelkast

Indirect op een bbq rond de 110C tot een kerntemp van  ong 70C enven laten rusten in alluminium folie


Eet smakelijk!

zaterdag 12 maart 2011

Rolo pecan koekjes

Dit kwam ik tegen op /www.justgetoffyourbuttandbake.com

Ok, dit is niet een superrecept, maar wel heel leuk om samen met je kinderen te maken



Dit is iets wat je met hele jonge kinderen kan doen, omdat er op een klein stukje oven na, niks gevaarlijks inzit.

Wat heb je nodig, een partymix van de appie, daar zitten mini pretzels in


een paar rollen rolo's, die kunnen de kids op de pretzels plaatsen.


4 minuten in de oven op 120C
en daarna een pecannootje in de zachte rolo massa drukken, alles weer laten afkoelen en smullen maar!

Alles behalve de oven kunnen de kids zelf doen, erg leuk om toe te kijken