dinsdag 2 augustus 2011

Nederlands kampioen BBQ 2011

Nederlands kampioenschap 2011

Nou daar hebben we het hele jaar naar toe gewerkt, het Nederlands kampioenschap 2011 in Hoofddorp afgelopen 2 en 3 juli.
Omdat de gerechten wat laat bekend waren en omdat onze teamleden door het hele land wonen, zelfs in Belgie, hadden we dit jaar maar 1x de gelegenheid om echt bij mekaar te komen, de rest hebben we online via het bbq forum besproken. Maar we hadden het gevoel dat alles klopte en dat we op de goede weg waren.

Ons streven is niet zozeer winnen, maar vooral een hoop lol hebben en van onze hobby genieten. Daarnaast hopen we dat we meer mensen zo gek krijgen om een team te beginnen, vandaar dat we veel op het bbq forum aanwezig zijn, gewoon als forumlid, maar ook om mensen te laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk en kostbaar hoeft te zijn. Dit jaar hebben alle teamleden 100 euro in een pot gestopt, onze sponsor van de bbq fabriek heeft het inschrijfgeld betaald.
Eigenlijk is Edwin veel meer dan sponsor, hij is gewoon een volwaardig teamlid met een hele zak aan ervaring en helpt ons overal waar nodig. Onze andere sponsor is ecobrasa, die heeft de brandstof geleverd.

Maar goed, het NK, ik zelf ben zaterdag ochtend vroeg vertrokken met een wagen vol geladen. Wat past er toch een hoop in een panda!Ik kwam precies om 8 uur aan en het was nog erg rustig op het terrein, de enige die er al eerder waren, was het team Matthias, de wereldkampioen van 2010.
Eerst maar eens een kopje koffie met ze gedronken, ze waren al om 3 uur 's nachts uit Belgie vertrokken.Daarna rustig het terrein bekeken en de boel opgebouwd, langzamerhand druppelde de andere leden ook binnen en werd het steeds gezelliger. De zaterdag was bedoeld om alles in te richten, maar ook om het publiek al kennis te laten maken met het het fenomeen BBQ wedstrijd. De sfeer zat er al gelijk goed in, maar wat wil je ook met onze buren, de lady grillers, wat een nieuw team is, bestaande uit alleen maar dames en daarnaast de gangmakers van de Baron.
We waren in goed gezelschap!

Verder waren er een hoop bekende en nog onbekende vrienden aanwezig. Je merkt toch dat er geen concurentiestrijd is, en dat iedereen het goed met mekaar kan vinden. Eigenlijk is het 1 heeel groot team! En vooral onze Vlaamse vrienden, altijd een feest!

'S avonds was er nog een bbq diner verzorgd door de organisatie. Maar ach we waren er toch, dus onze leden stonden lekker achter de div bbq's vlees te grillen voor de aanwezigen.Daarna zijn we naar een camping gegaan in het amsterdamse bos. Bij aankomst zagen we iets verderop wat rook omhoog kringelen en tsja, wat doe je dan, dan ga je even kijken, en jawel, er waren mensen aan het bbq'en. Opeens stonden daar allemaal lowland smokers omheen, tjsa waar rook is, zijn de lowland smokers. Hopelijk waren we niet te opdringerig, anders excuus!

Daarna kwam de verassing van de avond, Jo had een vat Cuvee des Trolls meegenomen, wat een zalig bier is dat zeg! Ik denk dat het bier ons naar ongekende hoogtes heeft gebracht!Na een zalige nachtrust, hebben we de boel ingepakt om weer richting Hoofddorp te vertrekken. Daar aangekomen, gelijk de kolen opgestart en alles gereedgemaakt voor de wedstrijd.

De wedstrijd werkt als volgt,
Er zijn 5 categorien
Kip: LABEL ROUGE heel
Vis: makreel heel
Varkensvlees: LIVAR Lage Ribstuk
Rundvlees: SCOTCH BEEF Staartstuk
Dessert: VERS PLATFORM NEDERLAND assortiment zomerfruit

De gerechten moeten binnen een bepaalde tijd ingeleverd worden, in totaal moeten er 4 borden opgemaakt worden. 2 borden voor de veldjury, die bij je aan tafel komen zitten, 1 bord zodat het publiek kan zien wat je gemaakt hebt. en 1 bord gaat in een zogenaamde blindbox, en die gaat naar een groep van 6 juryleden, die afgeschermd zitten en niet weten van wie welk gerecht afkomstig is.

Ons eerste gerecht was de kip, deze werd bereidt door Niek.

Ons tweede gerecht was de makreel, deze werd bereidt door Padawan

Ons Derde gerecht was het Livar ribrack, deze werd bereidt door Jo

Ons vierde gerecht was de Picanha, deze werd bereidt door Phubar

Ons vijfde gerecht was het assortiment zomerfruit, dit werd bereidt door Spiffs
Het weer zat gelukkig mee, het was een stralende dag, en al vroeg stroomde het publiek toe, om overal te kijken en te proeven, naast de wedstrijd waren er een hoop kramen met alle essentiele (en mischien minder essentiele, maar volgens de verkopers o zo onmisbare) bbq spullen, erg leuk om dit allemaal bij mekaar te zien.

De sfeer was super de gehele dag, iedereen was geconcentreerd op zijn werk, op het moment dat het nodig was en de rest van de tijd hebben we een hoop lol gehad. Gelukkig liep het logistiek ook perfect, gloeiende briketten als we ze nodig hadden, de bbq's werden perfect op temperatuur gehouden en de afwas werd steeds weggewerkt. We hadden zelfs mensen mee, om het publiek te woord te staan, we hebben aardig wat vragen over bbq in het algemeen gekregen en kunnen beantwoorden! Ook kwamen er een hoop forumleden even buurten, erg gezellig, en sorry als ik mensen heb overgeslagen of vergeten ben :-)

Met dank aan Hugo voor het commentaar bij de volgende fotoreportage:
Uitleg foto 1: Hier is uw wijn

Uitleg foto 2: Deze wijn is speciaal bij dit gerecht gekozen omdat (heel mooi verhaal van Mathé)Uitleg foto 3: Wat nou, niet lekker!!Aan het eind van de dag toen alles ingeleverd was, was het wachten op de uitslag.

Eerst werd de prijs uitgereikt aan het team dat het beste de aubergine had gebruikt in een gerecht, deze prijs ging naar guns and smoke


Daarna de prijs voor het team dat het bier van de sponsor het beste had gebruikt en dat waren de lady grillers.

En toen de nummers 1 t/m 3 op puntenaantal

Op de derde plaats, bijna een aangetrouwd team, op bijna elke forumbijeenkomst zijn ze wel aanwezig:De wereldkampioen van 2010, team Mathias

Op de tweede plaats, wederom een Belgisch team, 5Q, waar ik helaas nog geen pintje mee heb kunnen vatten, maar dat zal vast goed komen, ik heb erg mooie dingen gezien.

En op de eerste plaats: Qlinaria, Dit team had vorig jaar ook al de meeste punten op het NK, en is een meester in het presenteren en opmaken van borden, ik heb ze stiekum al gevraagd of ze niet een workshop kunnen geven :-)

Maar aangezien dit allemaal geen Nederlandse teams zijn, konden ze geen gooi doen naar de titel Nederlands kampioen. Maar we waren eigenlijk nog aan het vieren dat van onze vrienden in de top 3 stonden, toen opeens onze naam geroepen werd..... Ik weet niet wie het meest verbaast was, niemand van ons had dat verwacht! wat een feest! Springend op het podium! Ik was de volgende dag nog schor! En dan merk je dat het eigenlijk een grote familie is, iedereen viert mee! Wat ons betreft een super geslaagd weekend, veels te kort en het duurt veels te lang tot het NK 2012
Iedereen bedankt, organisatie, forumleden, publiek en onze sponsors


tot volgend jaar!
Voor meer info www.lowlandsmokers.eu


Met dank aan Noskos en Don Pedro voor diverse foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten