dinsdag 2 augustus 2011

Het NK 2011 dessert recept

Bijschrift toevoegen
Dit was mijn recept tijdens het Nederlands Kampioenschap.

Apapas sol fruitos


benodigd:
appels

De vulling:
Zomerfruit, bestaande uit:
Aardbeien
Zwarte bessen
Frambozen
evt meloen

Marinade:
4 eetlepels Port
4 eetlepels Granaatappelsap (bv POM)
1 kaneelstokje
6 eetlepels bruine suiker

Vaniile / witte chocolade saus
4 eidooiers (ong 80gr)
125 CC slagroom (vloeibaar)
125 CC volle melk
1/2 vanillestokje
2x 25 gr suiker
10 gr maizena
4 blokjes witte chocolade

Meringue:
4 eiwitten (ong 120gr)
60 gr poedersuiker
Amandelschaafsel

Meng alle ingredienten voor de marinade in een kom, zorg dat de bruine suiker goed opgelost is.

Was het zomerfruit en snij dit in kleine stukjes en voeg dit toe aan de marinade, plaats de marinade in de koelkast voor ong 2 uur.

Eerst maken we de vanille / witte chocolade saus.
Zet een pan op het vuur, en voeg hier de melk, slagroom, 25gr suiker, en het vanillestokje (merg en stokje) aan toe, breng dit zachtjes aan de kook.

Ondertussen doe je de eidooiers en de andere 25gr suiker in een aparte kom en mix dit goed door mekaar. totdat het wat bleker wordt, zeef daarna de maizena er doorheen.

Als de melk begint te koken, neem je de pan van het vuur en giet je een gedeelte van het mengsel bij de eidooiers, maar let op, gelijk goed doorroeren, giet het eidooier/melk mengsel terug in de pan, bij de resterende hoeveelheid melk, en roer dit met een garde goed door mekaar. Hierna verhit je dit mengsel onder goed roeren tot 80C. Daarna neem je de pan van het vuur en koel je de bodem af in een schaal met koud water om te voorkomen dat de saus nog in temperatuur zal stijgen. Blijf al die tijd goed roeren. haal het mengsel door een zeef om evt onstane omeletdeeltjes en het vanillestokje eruit te filteren.
Laat de saus afkoelen en zet hem in de koelkast.

Dit kan je dus allemaal ruim van te voren voorbereiden.

Snij de appel doormidden en hol de onderkant uit, pas op dat je niet door de onderkant heen gaat, dan loopt de appel leeg


Ondertussen zorg je dat je een bbq indirect (briketten aan beide zijkanten) op ong 160C gereed hebt.
Vul de appel met het gemarineerde zomerfruit (niet te veel sap in de appel stoppen) en doe hier wat van de saus bij.

Bijschrift toevoegen


Zet de appels in bv een alluminiumschaal en plaatst deze indirect op de bbq, ik heb zelf 1 schilfer appelhout bij de briketten gedaan, niet meer, fruit neemt heel veel rooksmaak op en dat overheerst te veel. Je kan het hout ook achterwege laten.

Laat de appel een minuut of 30 garen, ondertussen maak je de meringue, zorg ervoor dat je kloppers van de mixer en de schaal goed ontvet zijn, ik doe dat meestal met wat keukenpapier en citroensap. Mix het eiwit totdat er pieken beginnen te vormen, dit kan je testen door de mixer uit te zetten, de kloppers in de meringue te dopen en eruit te halen, als je dan pieken ziet, ben je op de goede weg, de pieken moeten nog zacht zijn, met andere woorden, ze vallen nog om. Nu ga je terwijl je verder mixt, beetje bij beetje de poedersuiker erdoor heen mengen, daarna door mixen totdat je stevige pieken hebt, vallen niet om, en je kan de kom ondersteboven houden, zonder dat de meringue eruit valt.

Doe het eiwit mengsel in een spuitzak, haal de appels van de bbq, en breng de meringue aan in kleine toefjes.

Bijschrift toevoegen


Bijschrift toevoegen


Steek er wat amandelschaafsel in en zet alles terug op de bbq. en breng de bbq naar ong 180C hou nu de meringue goed in de gaten dat de boel niet verbrand, als de meringue mooi bruin is, dan kan het dessert opgedient worden.
Bijschrift toevoegen

Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten