vrijdag 12 augustus 2011

Boeuf Bourguignon uit de Dutch Oven

Mijn schoonzus maakt al jaren volgens haar eigen recept Boeuf Bourguignon, een Franse stoofschotel, het recept is mischien hier en daar haar eigen leven gaan leiden, maar het is een heerlijk recept. Toen ik hier in de vriezer een setje blade steaks vond, leek me het leuk om dit recept te maken.

Wat heb je nodig:
500 gr vlees geschikt om te sudderen
1 pot zilveruitjes
3 uien
3 wortels
1 pak gezeefde tomaten
1 fles rode wijn (mischien nog een fles om erbij te drinken)
1 paprika
1 courgette
1 bakje champignons
2 bakjes spekjes
1 zakje krielaardappels
Thijm
Rozemarijn
Peperbolletjes
1 laurierblad
3 tenen knoflook geperst

Vul een starter met kolen en steek deze aan.

Ondertussen snij je het vlees, de ui, wortel, courgette en paprika in stukken.

Als de starter goed brandt zet je de dutch oven op de starter, doe er een klein beetje olijfolie in en bak het vlees en de spekjes mooi bruin. Voeg daarna de groentes en knoflook toe en bak dit ook even mee.

Dit gedeelte zou je ook boven het gasfornuis kunnen doen, je hebt namelijk voor de rest van de bereiding weinigbriketten nodig, dus kan ik me voorstellen dat je het zonde vind, om voor een korte periode een hoop briketten aan te steken, die je de rest van de bereiding toch niet meer nodig hebt.

Ik had een kleine starter gevuld, en dat gaf niet genoeg hitte om de dutch oven goed heet te krijgen, dus heb hem even verhuist naar het gasfornuis.....

Daarna gaat de dutch oven indirect op de bbq, voeg nu de aardappels, de tomaten en de kruiden (heb ik in een thee ei gedaan) toe en vul het geheel met wijn, zodat alles net onder staat.

Ik heb daarna een klein beetje rookhout toegevoegd om wat meer smaak aan het geheel te geven en na een half uurtje heb ik de deksel op de dutch oven gedaan en het geheel ongeveer 6 uur op 120/140C laten pruttelen. Af en toe even de temp van de bbq controleren en even roeren, maar voor de rest lekker met rust laten. Een half uur voor het eind heb ik de champignons toegevoegd.

Geserveerd met aardappelpuree en wat stokbrood, heerlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten