maandag 25 april 2011

Broodje appelcider worst met mosterd

Dit kwam ik in 1 van mijn weber bbqboeken tegen.
Dit leek me wel wat voor de visite op mijn dochters verjaardag.

Worst gesmoord in cider en daarna gegrild, op een broodje met ui en zelfgemengde mosterd.

Het lijkt een beetje op dit recept wat ik bij BramBBQ tegenkwam. (Site is een aanrader!)

Wat heb je nodig voor 5 personen

- 5 worsten (varkens of rund, mag je zelf kiezen)
- 2 grote uien
- 2 flesjes appelcider
- 1 eetlepel bruine suiker
- 5 afbakbroodjes
Zoals je ziet heb ik meer gebruikt, ik had het voor 15 personen gemaakt, en had niet genoeg cider om ze mooi onder te krijgen, dus heb er wat bier bij toegevoegd.

 Voor de zelfgemengde mosterd:
- 2 eetlepels gewone mosterd
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 2 eetlepels appelstroop

Ik had voor 15 personen een verhouding van 1/1/1 aangehouden en van elk 80gr genomen, dit in een potje gedaan, even een minuutje in de magnetron verhit, dan mengt de stroop beter.


Breng de bbq tot ong 250C, zorg dat je een direct en een indirect gedeelte hebt. Dit betekend dat je niet de hele bodem bedekt met kooltjes, maar ong de helft van de bodem, zodat je een direkt (gedeelte boven de kooltjes) en indirect (gedeelte niet boven de kooltjes) hebt.

Prik wat gaatjes in de worst, zodat ze niet openbarsten, snij de uien in stukken en doe de worsten, uien en appelcider in een schaal (bv alluminium schaal of braadslee)


Zet de schaal boven de kolen tot de vloeistof kookt en laat het ong 20 minuten sudderen, gaat het te hard, dan zet je de schaal boven het indirecte gedeelte.


Ondertussen kan je de broodjes afbakken in de oven, maar ze kunnen natuurlijk ook op het rooster mee afbakken

temper de bbq naar ong 200C
Neem de schaal van de bbq en doe de worst in een andere schaal en giet de vloeistof door een vergiet of gebruik een schuimspaan om de uien te scheiden. De vloeistof mag terug bij de worst, dan koelen ze niet af.
De uien gaan samen met de bruine suiker terug in de schaal boven het directe gedeelte van de bbq, goed roeren, totdat de uien gekarameliseerd zijn.


Zet de uien apart en grill de worstjes nog op het rooster boven het directe gedeelte een minuut 6 tot 8 tot ze mooi bruin zijn.


Je zou de broodjes aan de binnenkant nog even kunnen grillen.

Besmeer de broodjes met de mosterd, doe er wat uien op en een worst. Als variatie kan je er nog stukjes appel (bv granny smith) tussen doen.

Eet smakelijk!
ps zoals je mischien al gezien hebt, heb ik het op 2 bbq's klaar gemaakt, maar dat kwam door tijdnood...

woensdag 30 maart 2011

Key lime mouse taart

Op mijn iPad heb ik een app van the foodnetwork en daar kwam ik dit recept tegen van Paula Deen.


Paula Deen is de koningin van de calorie, maar dan wel de gevaarlijke soort calorie.... juist ja, de lekkere soort! Het is een variant op de keylime taart, dit is een key lime mouse taart met witte chocolade, nou dat leek me wel wat!


Wat heb je nodig:

1 zakje aartbodem van Dr Oetker
50 gr boter voor de taartbodem

Springvorm ong 23 cm en wat extra boter om de vorm in te vetten.

Vulling:
6 eetlepels limoensap (1 eetlepel is ong 15cc)
7 gram gelatine
2.5 cups slagroom (totaal) (1 cup slagroom is ong 235cc)
300 gr witte chocolade (3 repen) gebroken in kleine stukjes
700 gr mon chou
1 cup suiker (ong 200gr)
1.5 eetlepel geraspte limoenschil
100 gr gerapste witte chocolade (1 reep)

Maak de taartbodem volgens recept Dr Oetker, vet de springvorm in en druk de taartbodem goed aan in de springvorm en zet deze in de koelkast.

Laat de gelatine blaadjes ong 5 minuten weken in koud water
Ondertussen verhit je het limoensap op een half hoog vuurtje, knijp de gelatineblaadjes uit en verhit ze langzaam al roerend in een ander pannetje tot het geheel vloeibaar is, roer dit door het limoensap heen en roer hier ook een halve cup slagroom doorheen. Laat het geheel al roerend langzaam pruttelen tot het goed verhit is, niet koken. Haal de pan van het vuur en voeg hier de stukjes chocolade aan toe, en roer dit net zo lang tot je een gladde massa hebt (niet meer boven vuur verhitten)

Zet dit weg en laat het afkoelen.

Doe alle mon chou in een mixerkom en mix dit samen met de cup suiker en de limoenrasp tot een mooie gladde massa, daarna voeg langzaam de chocolademassa (als deze afgekoeld is) erbij, mix dit weer tot een mooie gladde massa.
Zoals je op de foto kan zien, is het mengsel groen, normaal is het mengsel veel lichter, maar ik had voor het limoen effect, een heel klein beetje groene kleurstof toegevoegd.

Daarna mix je de overgebleven 2 cups slagroom totdat je het mooi lobbig is, daarna voeg je de slagroom toe aan de mon chou / chocolade massa en spatel dit er doorheen (niet mixen).
Als alles goed gemengd is, doe je het mengsel in de taartvorm en zet het een nachtje in de vriezer.

Na een nachtje in de vriezer, snij je met een scherp, nat warm mes, de randen eerst los en daarna kijk je voorzichtig of de springvorm loskomt.
Nu kan je de taart versieren door de laatste reep chocolade te raspen en deze gelijkmatig over de taart te strooien.
Laat de taart of op kamertemperatuur komen of zet hem op een hete theedoek, anders krijg je de bodem niet mooi los.

Ik vond hem super!

zaterdag 26 maart 2011

Mac's pie shack

Omdat ik toch wat meer taarten tussen door maak de laatste tijd, heb ik ze maar onder dit topic verzameld, zo kan ik ze later wat makkelijker terug vinden.

Eton mess

Ik kwam laatst  wat eerder uit mijn werk en toen was Nigella lawson op tv en ze was bezig om dikke stukken vlees op de gril te leggen, en uiteraard had ze meteen mijn aandacht! Daarna ging ze de keuken in om een dessert te maken, en dat zag er super simpel, maar vooral super lekker uit, dus dat moesten we proberen. Eton mess is een engels dessert, wat gemaakt wordt op Eton college.

Wat heb je nodig:
750 gr aardbeien
3 eetlepels suiker
3 eetlepels granaatappelsap
750 cc slagroom
Meringue (schuimkoekjes) Die kon ik vandaag niet vinden en had geen zin om ze zelf te maken, dus zijn het lange vingers geworden.

Voor 2 personen heb ik alles door 3 gedeeld.
Meng de aardbeien met de suiker en granaatappelsap

In een andere kom, meng je de slagroom en daarna voeg je hier verkruimelde meringuekoekjes of lange vingers aan toe, goed door mekaar scheppen, een gedeelte aardbeien aan toe voegen.
Het geheel in een glas scheppen en garneren met een paar aardbeitjes

Eet smakelijk!

donderdag 17 maart 2011

Guinness chocolate cheesecake

Omdat er mensen zijn die mijn voorliefde voor Guinness kennen, krijg ik wel eens een linkje naar een Guinness recept, zo ook deze week, 2 vrienden twitterde net na mekaar dit recept door, en aangezien het vandaag St Patricks day is, leek het me leuk om dit recept te maken.

Wat heb je nodig:
1 tartbodem van Baukje
50 gr boter
2 eetlepels gezeefde cacaopoeder
340 gr pure chocolade
2 eetlepels slagroom
680 gram mon chou
1 cup suiker
125 ml sour cream (bv albert heijn)
3 eieren
1 theelepel vanille extract
3/4 cup Guinness

Vet de springvorm goed in (dit was een 20cm springvorm, net te klein, ik had wat vulling en bodem over) Maak de taartbodem en voeg aan het mengsel de 2 eetlepels cacao toe en zet alles dan in de koelkast.


Smelt daarna de chocolade, ik gebruik de grootste zeef, en zet daar een bakje in met de chocolade (in stukjes) Het bakje mag niet zinken, vandaar de zeef. Als de chocolade gesmolten is, voeg je de 2 lepels slagroom toe.

Ondertussen neem je de mon chou en omdat het een Guinness taart is, heb ik er een klein beetje zwarte kleurstof doorheen gemengd, daarna gaat de suiker, de eieren, vanille, sour cream en Guinness erbij.



Uiteraard gaat de rest van de Guinness in een glas. Sláinte!


Oven voorverwarmen rond de 175C taart 60 minuten afbakken, laat de taart nog 60 minuten in de oven met de deur op een kier, afkoelen, zet de taart daarna nog voor een dag in de koelkast. Omdat er op Guinness ook altijd een dun laagje schuim zit, heb ik slagroom opgeklopt en daar een dun laagje van gemaakt.
De sour creme overheerste erg in dit recept, de volgende keer maak ik hem met de helft aan sour creme, en zit ik nog te twijfelen om melkchocolade te gebruiken.

woensdag 16 maart 2011

Fatty

een leuk ding om je fantasie op los te laten is een fatty, eigenlijk een rol gehakt met vulling naar eigen inzicht. En inderdaad de naam is niet voor niets gekozen, vaak zit er een hoop lekkere calorietjes in!

In Amerika worden de worsten kant en klaar verkocht, en thuis voorzien van een favoriete rub en dan op de bbq langzaam gegaard. Ik heb gewoon half om half gehakt genomen (500gr) en deze voorzien van een rub en vulling.

een handige tip om een mooie fatty te krijgen is, om het gehakt in een ziplockzak te stoppen en deze plat te walsen, zo krijg je een mooie egale plak gehakt, daarna snij of knip je voorzichtig de ziplock zak open en je kan de vulling aanbrengen. Dit kan bestaan uit bbq saus, kruiden, kaas, ham, champignons met andere woorden: the sky is the limit. Probeer er alleen voor te zorgen dat je er niet te veel in stopt, je wilt niet dat de fatty gaat scheuren tijdens het rollen. Als je alles klaar hebt, rol je het geheel op en wikkelt het in plastic folie,
 
Kruiden naar eigen inzicht (be creative!)
een lekker sausje erop, denk aan bbq saus, curry etc
een paar plakjes cheddar kaas
Netjes in folie rollen en folie strak aandraaien en een nachtje opstijven in de koelkast

Indirect op een bbq rond de 110C tot een kerntemp van  ong 70C enven laten rusten in alluminium folie


Eet smakelijk!

zaterdag 12 maart 2011

Rolo pecan koekjes

Dit kwam ik tegen op /www.justgetoffyourbuttandbake.com

Ok, dit is niet een superrecept, maar wel heel leuk om samen met je kinderen te maken



Dit is iets wat je met hele jonge kinderen kan doen, omdat er op een klein stukje oven na, niks gevaarlijks inzit.

Wat heb je nodig, een partymix van de appie, daar zitten mini pretzels in


een paar rollen rolo's, die kunnen de kids op de pretzels plaatsen.


4 minuten in de oven op 120C
en daarna een pecannootje in de zachte rolo massa drukken, alles weer laten afkoelen en smullen maar!

Alles behalve de oven kunnen de kids zelf doen, erg leuk om toe te kijken

zaterdag 26 februari 2011

Firewires

Ik kreeg van Jaco van Lujuba een setje firewires om te testen.


Firewires zijn flexibele spiezen, volgens de verpakking heeft dit een aantal voordelen.
- Je kan je vlees of groentes eerst aan de firewires rijgen en daarna in de marinade leggen.
- Je kan je rooster veel efficiënter indelen.

Nou dit wilde ik wel testen, als recept heb ik dit gebruikt.
Na een paar uurtjes kon ik ze uit de marinade vissen, een beetje uit laten lekken en gelijk op de bbq doen, dit scheelt een hoop rotzooi met rijgen als er al marinade opzit, pluspuntje!
  
Nog een voordeel, je kan ze neerleggen zoals je zelf wilt en het handvat (de lus) buiten de bbq laten, zo blijft dit koel als je de kebabs wilt keren. 

De Firewires kunnen gewoon in de vaatwasser.
Zijn er ook nadelen? Ik ben 1 klein nadeel tegen gekomen, omdat de Firewire flexibel is, is het wat lastiger om de kebabs eraf te halen. 


Kebabs

Uit het Big Bob Gibson's bbq boek:

Een heerlijke marinade voor rundvlees, officieel voor kebabs, maar ik gebruik hem tegenwoordig ook veel op andere stukken rundvlees.

6 personen
2 tot 6 uur marineren
direct gegrilled op ong 225 / 250C
grill tijd 8 tot 10 minuten

marinade
1 cup soja saus (geen ketjap)
1 cup plantaardige olie
2/3 cup bruine suiker
6 eetlepels kristalsuiker
1/4 cup appelcider azijn
1/4 cup gemberpoeder
1/4 cup knoflookzout (ikzelf hou een verhouding aan van 1/3 knoflook en 2/3 zout)

2 uien
2 groene paprika's
2.5 pond rund (ik had 4 kleine biefstukjes genomen, was minder dan 2,5 pond)

alle ingredienten voor de marinade mixen, de marinade in 2 gelijke hoeveelheden verdelen, 1 deel voor de in stukken gesneden uien en parika's en 1 gedeelte voor de in stukken gesneden koe. (ik had het in 2 ziplocks gedaan en in de koelkast gezet voor 6 uur)

saus
Ik heb van onderstaand de helft gemaakt, dat was ruim voldoende voor 2 personen, ik denk dat het zelfs genoeg voor 4 personen zou zijn.

orginele hoeveelheden:
1 cup slagroom
1 cup mayonnaise
1/4 cup mierikswortel (bij de appie)
1 eetepel dijon mosterd
1 theelepel limoensap
1/8 theelepel zout
slagroom opkloppen totdat hij lobbig wordt, dan de rest van de ingredienten erdoorheen scheppen.



Veel plezier en eet smakelijk!

vrijdag 11 februari 2011

Chocolate-Caramel Sandwich Cookies

Dit recept kwam ik tegen op de iPad, Daar heb ik de cookies app van Martha Stewart opzitten.

Kleine koekjes met een caramelvulling ertussen, dat leek me wel wat.

Wat heb je nodig:

Voor de koekies:


128gr ongezouten boter op kamertemp
1 1/3 cup kristalsuiker
1 eigeel
1 1/2 cup gezeefde bloem
1/2 cup gezeefde cacao poeder
1 theelepel bakpoeder (zakje van dr oetker)
1/2 theelepel bakingsoda, oftewel natriumbicarbonaat, dit was even zoeken,
maar uiteindelijk in tabletvorm gevonden bij de drogist, ze keken wel wat vreemd
toen ik vertelde dat het in een taart moest!
1/2 theelepel zout

Voor de vulling
1/4 cup gekoelde caramelsaus (recept staat hieronder)
150 gr ongezouten boter
1 1/2 cup poedersuiker (ik heb zelf 3/4 cup gebruikt, ik had niet meer poedersuiker en achteraf was dit zoet genoeg)


caramelsaus
1/4 cup kristalsuiker
1 1/2 eetlepel ongezouten boter
1/4 theelepel vanille extract
1/4 theelepel zout
2 eetlepels slagroom

Mix de boter en de suiker goed door mekaar, meng daarna het eigeel er doorheen. Meng in een andere kom, de cacao, bloem, bakpoeder en natruimbicarbonaat. Meng dit hele geheel samen met de gemengde boter/suiker/eigeel. Dit wordt een redelijk korrelig deeg.


En toen moest ik even nadenken hoe ik hier mooie halve rondjes van kon maken, met lepels? en opeens wist ik het, mijn tablespoon maatschepje,  dat heeft een mooie vorm, plastic broodzakje eromheen, zodat het deeg makelijk loslaat en dat ging perfect! 

 Afbakken op 200C voor 8 minuten, dan voelen ze nog zacht aan, maar als je ze daarna uit de oven haalt en af laat koelen, worden ze mooi stevig.


Dan nog de caramelsaus:
De suiker in een pan op een niet te hoog vuur laten smelten, daarna mooi bruin laten worden en pan van het vuur nemen, dan de boter, zout en vanille erbij, en goed blijven roeren. Als dit gemengd is, de slagroom erbij en weer heel goed blijven roeren. Boter erbij en poedersuiker erin zeven, en dit goed blijven roeren, totdat je een mooie gladde saus hebt.

Deze aflaten koelen in de koelkast, en daarna een beetje op een helft van het koekje smeren, ander koekje erboven op en klaar.

Volgende keer ga ik ze met het teaspoon maatschepje maken, dan worden het 1 haps koekjes.