woensdag 16 maart 2011

Fatty

een leuk ding om je fantasie op los te laten is een fatty, eigenlijk een rol gehakt met vulling naar eigen inzicht. En inderdaad de naam is niet voor niets gekozen, vaak zit er een hoop lekkere calorietjes in!

In Amerika worden de worsten kant en klaar verkocht, en thuis voorzien van een favoriete rub en dan op de bbq langzaam gegaard. Ik heb gewoon half om half gehakt genomen (500gr) en deze voorzien van een rub en vulling.

een handige tip om een mooie fatty te krijgen is, om het gehakt in een ziplockzak te stoppen en deze plat te walsen, zo krijg je een mooie egale plak gehakt, daarna snij of knip je voorzichtig de ziplock zak open en je kan de vulling aanbrengen. Dit kan bestaan uit bbq saus, kruiden, kaas, ham, champignons met andere woorden: the sky is the limit. Probeer er alleen voor te zorgen dat je er niet te veel in stopt, je wilt niet dat de fatty gaat scheuren tijdens het rollen. Als je alles klaar hebt, rol je het geheel op en wikkelt het in plastic folie,
 
Kruiden naar eigen inzicht (be creative!)
een lekker sausje erop, denk aan bbq saus, curry etc
een paar plakjes cheddar kaas
Netjes in folie rollen en folie strak aandraaien en een nachtje opstijven in de koelkast

Indirect op een bbq rond de 110C tot een kerntemp van  ong 70C enven laten rusten in alluminium folie


Eet smakelijk!

zaterdag 12 maart 2011

Rolo pecan koekjes

Dit kwam ik tegen op /www.justgetoffyourbuttandbake.com

Ok, dit is niet een superrecept, maar wel heel leuk om samen met je kinderen te maken



Dit is iets wat je met hele jonge kinderen kan doen, omdat er op een klein stukje oven na, niks gevaarlijks inzit.

Wat heb je nodig, een partymix van de appie, daar zitten mini pretzels in


een paar rollen rolo's, die kunnen de kids op de pretzels plaatsen.


4 minuten in de oven op 120C
en daarna een pecannootje in de zachte rolo massa drukken, alles weer laten afkoelen en smullen maar!

Alles behalve de oven kunnen de kids zelf doen, erg leuk om toe te kijken

zaterdag 26 februari 2011

Firewires

Ik kreeg van Jaco van Lujuba een setje firewires om te testen.


Firewires zijn flexibele spiezen, volgens de verpakking heeft dit een aantal voordelen.
- Je kan je vlees of groentes eerst aan de firewires rijgen en daarna in de marinade leggen.
- Je kan je rooster veel efficiƫnter indelen.

Nou dit wilde ik wel testen, als recept heb ik dit gebruikt.
Na een paar uurtjes kon ik ze uit de marinade vissen, een beetje uit laten lekken en gelijk op de bbq doen, dit scheelt een hoop rotzooi met rijgen als er al marinade opzit, pluspuntje!
  
Nog een voordeel, je kan ze neerleggen zoals je zelf wilt en het handvat (de lus) buiten de bbq laten, zo blijft dit koel als je de kebabs wilt keren. 

De Firewires kunnen gewoon in de vaatwasser.
Zijn er ook nadelen? Ik ben 1 klein nadeel tegen gekomen, omdat de Firewire flexibel is, is het wat lastiger om de kebabs eraf te halen. 


Kebabs

Uit het Big Bob Gibson's bbq boek:

Een heerlijke marinade voor rundvlees, officieel voor kebabs, maar ik gebruik hem tegenwoordig ook veel op andere stukken rundvlees.

6 personen
2 tot 6 uur marineren
direct gegrilled op ong 225 / 250C
grill tijd 8 tot 10 minuten

marinade
1 cup soja saus (geen ketjap)
1 cup plantaardige olie
2/3 cup bruine suiker
6 eetlepels kristalsuiker
1/4 cup appelcider azijn
1/4 cup gemberpoeder
1/4 cup knoflookzout (ikzelf hou een verhouding aan van 1/3 knoflook en 2/3 zout)

2 uien
2 groene paprika's
2.5 pond rund (ik had 4 kleine biefstukjes genomen, was minder dan 2,5 pond)

alle ingredienten voor de marinade mixen, de marinade in 2 gelijke hoeveelheden verdelen, 1 deel voor de in stukken gesneden uien en parika's en 1 gedeelte voor de in stukken gesneden koe. (ik had het in 2 ziplocks gedaan en in de koelkast gezet voor 6 uur)

saus
Ik heb van onderstaand de helft gemaakt, dat was ruim voldoende voor 2 personen, ik denk dat het zelfs genoeg voor 4 personen zou zijn.

orginele hoeveelheden:
1 cup slagroom
1 cup mayonnaise
1/4 cup mierikswortel (bij de appie)
1 eetepel dijon mosterd
1 theelepel limoensap
1/8 theelepel zout
slagroom opkloppen totdat hij lobbig wordt, dan de rest van de ingredienten erdoorheen scheppen.



Veel plezier en eet smakelijk!

vrijdag 11 februari 2011

Chocolate-Caramel Sandwich Cookies

Dit recept kwam ik tegen op de iPad, Daar heb ik de cookies app van Martha Stewart opzitten.

Kleine koekjes met een caramelvulling ertussen, dat leek me wel wat.

Wat heb je nodig:

Voor de koekies:


128gr ongezouten boter op kamertemp
1 1/3 cup kristalsuiker
1 eigeel
1 1/2 cup gezeefde bloem
1/2 cup gezeefde cacao poeder
1 theelepel bakpoeder (zakje van dr oetker)
1/2 theelepel bakingsoda, oftewel natriumbicarbonaat, dit was even zoeken,
maar uiteindelijk in tabletvorm gevonden bij de drogist, ze keken wel wat vreemd
toen ik vertelde dat het in een taart moest!
1/2 theelepel zout

Voor de vulling
1/4 cup gekoelde caramelsaus (recept staat hieronder)
150 gr ongezouten boter
1 1/2 cup poedersuiker (ik heb zelf 3/4 cup gebruikt, ik had niet meer poedersuiker en achteraf was dit zoet genoeg)


caramelsaus
1/4 cup kristalsuiker
1 1/2 eetlepel ongezouten boter
1/4 theelepel vanille extract
1/4 theelepel zout
2 eetlepels slagroom

Mix de boter en de suiker goed door mekaar, meng daarna het eigeel er doorheen. Meng in een andere kom, de cacao, bloem, bakpoeder en natruimbicarbonaat. Meng dit hele geheel samen met de gemengde boter/suiker/eigeel. Dit wordt een redelijk korrelig deeg.


En toen moest ik even nadenken hoe ik hier mooie halve rondjes van kon maken, met lepels? en opeens wist ik het, mijn tablespoon maatschepje,  dat heeft een mooie vorm, plastic broodzakje eromheen, zodat het deeg makelijk loslaat en dat ging perfect! 

 Afbakken op 200C voor 8 minuten, dan voelen ze nog zacht aan, maar als je ze daarna uit de oven haalt en af laat koelen, worden ze mooi stevig.


Dan nog de caramelsaus:
De suiker in een pan op een niet te hoog vuur laten smelten, daarna mooi bruin laten worden en pan van het vuur nemen, dan de boter, zout en vanille erbij, en goed blijven roeren. Als dit gemengd is, de slagroom erbij en weer heel goed blijven roeren. Boter erbij en poedersuiker erin zeven, en dit goed blijven roeren, totdat je een mooie gladde saus hebt.

Deze aflaten koelen in de koelkast, en daarna een beetje op een helft van het koekje smeren, ander koekje erboven op en klaar.

Volgende keer ga ik ze met het teaspoon maatschepje maken, dan worden het 1 haps koekjes.

woensdag 2 februari 2011

Looftlighter

Tijdens het bbq treffen in Meppel, kwam ik in gesprek met Jaco van Lujaba en deze had een looftlighter meegenomen om uit te proberen.
Ik stelde voor om er 1 mee te nemen en te testen. De Looftlighter, ziet eruit als een uit de kluiten gewassen verfstripper / fohn, Hij is bedoeld om zonder starter of aanmaakblokjes je bbq of openhaard aan de praat te krijgen. Thuis aangekomen, gelijk de bbq gevuld met ecobrasa en de Looftlighter uitgepakt, er stond duidelijk op vermeld dat de Looftlighter direct tegen de briketten aangehouden diende te worden voor ongeveer 1 minuut. Nou moet ik er eerlijk bijvertellen dat de briketten buiten hadden gestaan en wat vochtig waren, dus er kwam wat meer rook af dan normaal, de tweede keer dat ik hem gebruikte had ik daar geen last van.
Zoals je op het filmpje kan zien had ik aardig wat briketten in de bbq gelegd en daarom heb ik hem op meerdere plaatsen aangestoken. Daarna ben ik naar binnen gegaan en na ongeveer 20 minuten weer eens gekeken en de briketten waren allemaal roodgloeiend.
Ondertussen heb ik hem meerdere keren gebruikt en bevalt het prima.

Al moet ik zeggen dat ik niet weet of het makelijker is dan een aanmaakblokje aansteken, starter erboven plaatsen en wachten. Het gaat wel sneller als met een starter.

Ik denk wel dat het zeker voordelen heeft bij een ceramische bbq.(dus stuur maar een Big Green Egg en dan probeer ik het!)


zondag 30 januari 2011

Put it to the test!

Ik volg met heel veel plezier masterchef australia, en zie daar echt hele mooie dingen voorbij komen, maar toen ik ze spareribs zag maken, had ik toch zo mijn twijfels, even aangrillen en dan anderhalf uur "koken" in een marinade in een braadslee in de oven. Maar het eindresultaat zag er mooi uit. Mijn vrouw leek het wel wat en stelde voor om dit te gaan maken. Mijn eerste reactie was: no way! boiled ribs.... Maar goed, als je 3-2-1 stijl ribs maakt, zit er ook een "kook" proces in. Dus ik dacht, ach waarom niet, ik bedoel, we zeggen altijd, no way, maar ik wil dit ook uit ervaring kunnen zeggen. Alleen kon ik het niet over mijn hart krijgen om ze in de oven te stoppen, dus heb ik ze de eerste 30 min, met pecanhout gerookt en toen pas afgedekt.


Dus speciaal voor jullie getest

De rub: met wat kleine aanpassingen, was de rub erg goed, leuke is dat er gerookte paprikapoeder in moest.



De marinade; zelfde verhaal, vond hem iets te pittig en heb hem iets aangepast



De ribs moesten ong 3 minuten gegrilled worden en dan in de braadslee. Ik heb er een blokje pecanhout bijgedaan en pas na een half uur, de slee afgedekt met folie)




Na anderhalf uur mochten ze eraf, zie je die kritische blik in Nena haar ogen?  (gekookt?)

Ok wat vonden we ervan?
De smaak was goed! de bite niet, de eerste slab was wat taai, maar de laaste slab, die onderin de vloeistof had gelegen was erg mals, maar ik miste iets in de bite....... het was wat rubberachtig,deed me erg denken aan de restaurantribs, maar qua smaak was het wel heel erg lekker, al denk ik dat de witte wijnazijn het net iets zuurder maakte dan de bedoeling was.

Als je snel ribs wil (binnen 1.5 uur) dan is dit een leuke oplossing. Maar voor mij wordt het de volgende keer weer low and slow, met dezelfde rub, en de marinade ga ik gebruiken om te basten of sprayen.

Met dank aan Noskos, die me eraan helpt herinneren dat ik het recept was vergeten te plaatsen.
Hier het orginele recept:
masterchef australia ribs

zaterdag 8 januari 2011

Chocolade pecan taart

Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis en moet af en toe nachtdiensten draaien, ik vind het dan wel leuk om haar en haar collega's een taartje mee te geven. Nu viel mijn oog gisteren op dit recept, een chocolade pecan taart met caramelsaus.

Wat heb je nodig:

140 gr ongezouten en ongebakken pecannootjes
          (1 bakje bij de albert heijn)
200 gr melkchocolade (grof gehakt)
4     geklutste eieren
1/2 cup suiker (125cc, geen idee wat het gewicht is)
1/2 cup lichte bastardsuiker
1/2 cup donkere maissiroop / dark cornsyrup
      (de meeste toko's hebben dit)
1/2 theelepel vanille extract
1    snufje zout
1    taartbodem, die kan je zelf maken, ik pak meestal een pak van baukje
      (dan heb je ook 50gr boter nodig)

Voor de caramelsaus

3/4 cup suiker
2    eetlepels water
1/2 theelepel limoensap
125cc slagroom


Maak eerst de taartbodem volgens recept en zet deze weg in de koelkast.
Hak de pecannootjes en de chocolade wat kleiner en meng dit met de rest van de ingredienten.

Verwarm de oven voor rond de 175C (recept vraagt om 190C maar dat zit niet op mijn oven, ik vond 200C te hoog), giet het mengsel over de taartbodem en bak het voor ong 45min.

Ondertussen heb je alle tijd om de caramelsaus te maken:

Meng de suiker met het limoensap en het water en los het goed roerend op, op een middelhoog vuur, zodra het opgelost is, stoppen met roeren en het zacht door laten bubbelen (koken) Hou goed de kleur in de gaten, als het mooi caramelachtig van kleur is, van het vuur afhalen en heel voorzichtig al roerend de slagroom toevoegen. Let wel op, de gesmolten suiker is ruim over de 100C dus het reageert heftig als je de slagroom te snel erin giet.

Als de taart klaar is, minimaal een half uur aflaten koelen en dan pas snijden.

Eet smakelijk!

zaterdag 1 januari 2011

2011

Iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!
 

Standing ribroast

Ik kwam bij de albert heijn een gerijpt rund ribstuk tegen, speciaal voor de kerst. in de doos zat ook een saus en kruiden, nou die hebben we aan de kant geschoven, het ging mij om het stuk vlees. Mijn favoriete boek (Big Bob Gibson's) geraadpleegd en jawel daar stond een heel mooi recept in.
Ribstuk vullen met zelfgemaakte knoflookboter en de buitenkant bedekken met peper en zout.

Wat heb je nodig:
Ribstuk
 5 teentjes knoflook
1/4 theelepel thijm
1/4 theelepel oregano
1/4 theelepel rozemarijn
1/4 cup boter
beetje olijfolie
peper
zout

Pak de knoflook, olie, thijm, rozemarijn en oregano in alluminiumfolie en leg deze 45 min op de bbq of in de oven op 120C

Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen. Pak het pakketje voorzichtig uit en druk de knoflook uit de schil, dit is pulp geworden, en meng alles samen met de boter, rol dit op in huishoudfolie en stop het terug in de koelkast.

Als de boter hard geworden is, neem je het ribstuk en maak je aan de niet bot zijde, kleine diepe  inkepingen die je opvult met de kruidenboter.

Ondertussen staat de bbq indirect ingericht rond de 120C
Ribstuk erop, beetje pecanhout en rustig afwachten.

Bij dit stuk heb ik er een kernthermometer ingestoken, het is zonde om dit stuk te ver door te laten garen.
Ikzelf heb hem er af gehaald bij een kerntemperatuur van 53C, ik heb het vlees een minuut of 20 rustig laten rusten en daarna was het heerlijk eten, dit was 1 van de hoogtepunten van het jaar op de BBQ.