zondag 23 oktober 2011

Pork chop sandwich a la Noskos

Meestal op zaterdag, maken we tussen de middag een broodje met iets van de BBQ.

Dit recept komt van mijn bbq maatje Noskos, een erg fijn en snel recept voor de lunch.

Wat heb je nodig voor 5 personen:

5 filetlapjes a la minute (AH of Lidl)
een bbq rub (ik heb Big Bob Gibson's gebruikt, kan je HIER bestellen)
5 harde broodjes (bv kaiserbroodjes)

1 ui in ringen of reepjes
1 bakje fijn gesneden champignons
2 eetlepels olie (bv olijf)
3 eetlepels balsamico azijn
3 eetlepels ketjap manis
wat peper

Ik heb mijn bbq in 2 zone's verdeeld, 1 heet gedeelte voor het vlees en 1 indirect gedeelte voor de uien en champignons.

Doe de olie in een gietijzeren pan en zet deze op het heet gedeelte van de bbq, fruit hierin de uien en voeg de champignons toe, goed roeren, en voeg daarna de balsamico, ketjap en peper toe. Verplaats het pannetje naar het indirect gedeelte en doe de deksel weer op de bbq. Dit moet er ong 20 min opblijven.


Ondertussen kan je het vlees in de kruiden zetten, grill het vlees ong 2 minuten aan elke kant, dus voeg het toe na ongeveer 16 minuten, dan is alles gelijk klaar.



zaterdag 22 oktober 2011

Mississipi mud

Begin 24kitchen toch wel wat meer te waarderen, een hoop gerechten zijn makelijk naar de bbq te vertalen, vervang gewoon het woord oven voor bbq.

Dit recept heeft geen oven of bbq nodig en staat nu al hoog in mijn toetjeslijstje.

Tekst van het recept heb ik schaamteloos van de site van 24kitchen gehaald.


Ingrediënten

 


Mississippi mud

  • 200 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 1 pak Oreo cookies (Amerikaanse koekjes)

Chocolademousse

  • 180 g bittere chocolade
  • 110 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 30 g suiker
  • 375 ml slagroom

Pecankaramelsaus

  • 75 g ongezouten pecannoten
  • 100 ml slagroom
  • 100 g suiker
Hak de chocolade fijn. Breng in een pan de melk aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers met de suiker. Voeg de hete melk al roerend toe aan het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur al roerend binden. 
Neem de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade erdoor. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en spatel het voorzichtig door de afgekoelde chocoladecrème. Zet de mousse circa 1 uur in de koelkast. 
Hak de noten niet al te fijn. Verwarm de room. Laat in een pan met dikke bodem de suiker karameliseren en roer de room erdoor. Roer de pecannoten door de karamelsaus en klop de slagroom met de suiker lobbig. 
Verkruimel de koekjes. Maak in glazen lagen van de chocolademousse, koekjes, slagroom en pecankaramelsaus.



































zondag 16 oktober 2011

Zuur vlees

Mijn ouders komen allebei uit Limburg, en 1 van de dingen die ze daar eten is een stoofschotel genaamd zuur vlees. Geserveerd met frites, en in bijna alle Limburgse snackbars te koop.

Nou was het best een uitdaging, want tsja, kan ik het minstens net zo lekker maken dan het zoervleisj van mien mooder?

Officieel is het gerecht met paardenvlees, maar dat had ik even niet voor handen, dus heb ik runder riblappen gemaakt.

Een ideaal middel om dit te maken is een dutch oven, een dikke gietijzeren pan, met goed afsluitende deksel.

500 g stoofvlees
2 uien in ringen
25 cl azijn
75 cl water
1 theel. knoflook
7 laurierbladeren
5 kruidnagels
4 jeneverbessen
peper
zout
3 plakken ontbijtkoek
1 eetl. basterdsuiker
2 eetl. appelstroop

eventueel wat bruin bier voor als het te ver inkookt (water kan natuurlijk ook)

Snij het vlees in kleine stukken en zet deze met wat boter goed aan in de dutch oven.
Bak de uien mee, voeg daarna de rest van de ingredienten toe, leg de ontbijtkoek bovenop.

Ik heb de kruidnagels, jeneverbes en laurier in een thee ei gedaan, scheelt een hoop zoeken als het klaar is.

Ik heb het ongeveer 4 uur met deksel (DO en bbq) op ong 180C indirect gezet, af en toe even roeren, als het te dik wordt kan je wat bruin bier toevoegen.

Toen het klaar was vond ik het iets te zoet, dus ik heb er een klein beetje (theel.) azijn aan toegevoegd.

serveren met frites, eet smakelijk.

Tiratoetje

Deze kwam ik op het webblog Culinette  tegen, en leek me erg leuk om met Noortje te maken.

Wat heb je nodig:
Lange vingers
chocomelk
300 ml slagroom
250 gr mascarpone
2 eetlepels bastardsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
1 reep chocolade

Klopt de slagroom goed lobbig, voeg hieraan de mascarpone, bastardsuiker en vanille suiker aan toe.

Week de lange vingers even in de chocomelk en maak laagjes in een glas, rasp hier wat chocolade overheen en laat het opstijven in de koelkast, klaar!

Simpel gerecht, maar zeker met kinderen erg leuk om te maken.




Kalbi kui

Afgelopen forumtreffen was er een snelgrill wedstrijd, de uitdaging was om binnen 4 minuten iets klaar te maken en te presenteren aan de jury. Ik had dit gerecht als eens gemaakt, en dat viel goed in de smaak, alleen had ik voor de grillwedstrijd "fire under the iron" het vlees in hele dunne reepjes gesneden en op een goed heet gestookte gietijzeren plaat gemaakt.

En met succes, het werd bekroond met de eerste plaats.

Hier is hoe ik het normaal maak:

Recept is van Stephen Raichlen

1 biefstuk per persoon

Marinade:
4 teentjes knoflook fijngehakt
1/4 cup suiker
1/2 cup soyasaus
1/4 cup donkere sesam olie
1 theelepel zwarte peper

Snij de biefstuk in repen
Alles mengen en min 2 uur laten marineren.

De dipsaus:
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels suiker
1/4 cup soya saus
1/2 theelepel zwarte peper

salade:
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel grof zout
1 komkomer in kleine reepjes
1/4 fijn gesnipperde ui
Meng alles en laat ong 2 uur marineren

voor serveren:
1 krop sla
favoriete hot/chili saus

Leg een groot blad sla op een bord, smeer hier wat chilisaus op en voeg wat salade toe.

Gril de biefstuk en doe dit in het slablad, vouw het slablad samen tot een handzaam pakketje, dip het in de dipsaus en probeer zonder te knoeien een hap te nemen.











zondag 11 september 2011

Charlotte cake



ingredienten:
2 rolcakes
100cc Sinaasappelsap
160cc witte wijn
70 gr suiker
2 eierdooiers
5 blaadjes gelatine
300 cc slagroom
1 blikje mandarijnschijfjes

Week degelatineblaadjes in koud water

Neem een halfronde schaal en bekleed deze met huishoudfolie

Snij de rolcake in dunne plakken en bekleed de schaal hiermee.


Verhit de sinaasappelsap, wijn, suiker en eidooiers, roer goed tijdens verhitten.

Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los die al roerend op in het mengsel.

Laat het mengsel een heel stuk afkoelen richting kamertemperatuur.

Klop de slagroom goed lobbig en spatel dit door het mengsel heen.

giet het mengsel in de kom, vul de kom niet helemaal.

Leg een laag mandarijnschijfjes op het mengsel en giet er nog wat van het mengsel overheen.


Maak nu een bodem van nog meer cakeplakjes en laat het minimaal 1 nacht opstijven in de koelkast.



Seveer als dessert,


Eet smakelijk

vrijdag 12 augustus 2011

Spiffs trifle

Een typisch Engels dessert is Trifle, dit is een glas of schaal gevuld met verschillende laagjes, bestaande uit bv custard, fruit, cake etc. Het leuke is dat je dit dus eindeloos kan combineren.

Dit is mijn eerste, en erg leuk om te doen, dus zeker niet mijn laatste

Ingredienten:
Aardbeien
Frambozen/zwarte bessen (diepvries AH, mag natuurlijk ook vers)
Rode besjes (Diepvries AH, maar ook dit mag natuurlijk vers)
Zakje Gele room Dr Oetker
250cc Slagroom
Lange vingers
Merenguekoekjes
Yoghurt
Aardbeiensaus
Aardbeienrolcake
1 theelepel limoensap
3 eetlepels suiker

Was de aardbeien, maak ze schoon en snij ze doormidden, leg ze weg met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel limoensap.

Zoek een paar mooie glazen, of een grote schaal. Ik heb grote glazen van de ikea genomen.

Volgens het pakje heb je 500cc water nodig voor de gele room, ik heb er expres wat meer water bijgedaan om hem wat te verdunnen, dan verdeelt deze zich mooier in het glas.

Eerste laag:
Aardbeien voorzichtig in het glas laten zakken en goed tegen het glas drukken, dan zijn ze mooi zichtbaar later, in het midden heb ik een framboos gedaan, om de aardbeien mooi op zijn plek te houden.

Giet hierover de gele room.

Leg daarna een kring van zwarte besjes langs de rand.

Vul deze af met yoghurt, doe daar een beetje aardbeien saus in en verkruimel hier wat merengue overheen.


Leg hier een plak cake op






Vul deze weer af met gele room, leg hier een paar stukjes lange vinger op en een paar frambozen

Zet het geheel weg in de koelkast

Vlak voor opdienen, klop je de slagroom met de suiker, en doe je deze als laatste laag in het glas, garneer dit met wat aardbeien en poedersuiker.

Ik kon met bovenstaande hoeveelheden makelijk 3 grote glazen vullen.

Ik zou zeggen laat je fantasie de vrije loop en maak er wat lekkers van! (uiteraard mag er her en der ook best een scheutje drank in)
Eet smakelijk!

ps de gele vla op de foto was een alternatief vor het geval de gele room geen succes was geweest, en de melk had ik niet nodig (voor de gele room gebruik je water, zal vast ook met melk kunnen)


Boeuf Bourguignon uit de Dutch Oven

Mijn schoonzus maakt al jaren volgens haar eigen recept Boeuf Bourguignon, een Franse stoofschotel, het recept is mischien hier en daar haar eigen leven gaan leiden, maar het is een heerlijk recept. Toen ik hier in de vriezer een setje blade steaks vond, leek me het leuk om dit recept te maken.

Wat heb je nodig:
500 gr vlees geschikt om te sudderen
1 pot zilveruitjes
3 uien
3 wortels
1 pak gezeefde tomaten
1 fles rode wijn (mischien nog een fles om erbij te drinken)
1 paprika
1 courgette
1 bakje champignons
2 bakjes spekjes
1 zakje krielaardappels
Thijm
Rozemarijn
Peperbolletjes
1 laurierblad
3 tenen knoflook geperst

Vul een starter met kolen en steek deze aan.

Ondertussen snij je het vlees, de ui, wortel, courgette en paprika in stukken.

Als de starter goed brandt zet je de dutch oven op de starter, doe er een klein beetje olijfolie in en bak het vlees en de spekjes mooi bruin. Voeg daarna de groentes en knoflook toe en bak dit ook even mee.

Dit gedeelte zou je ook boven het gasfornuis kunnen doen, je hebt namelijk voor de rest van de bereiding weinigbriketten nodig, dus kan ik me voorstellen dat je het zonde vind, om voor een korte periode een hoop briketten aan te steken, die je de rest van de bereiding toch niet meer nodig hebt.

Ik had een kleine starter gevuld, en dat gaf niet genoeg hitte om de dutch oven goed heet te krijgen, dus heb hem even verhuist naar het gasfornuis.....

Daarna gaat de dutch oven indirect op de bbq, voeg nu de aardappels, de tomaten en de kruiden (heb ik in een thee ei gedaan) toe en vul het geheel met wijn, zodat alles net onder staat.

Ik heb daarna een klein beetje rookhout toegevoegd om wat meer smaak aan het geheel te geven en na een half uurtje heb ik de deksel op de dutch oven gedaan en het geheel ongeveer 6 uur op 120/140C laten pruttelen. Af en toe even de temp van de bbq controleren en even roeren, maar voor de rest lekker met rust laten. Een half uur voor het eind heb ik de champignons toegevoegd.

Geserveerd met aardappelpuree en wat stokbrood, heerlijk!


woensdag 10 augustus 2011

Zalm a la Bobby Flay

Dit is een simpel recept, maar erg lekker.

Wat heb je nodig:
1 stuk zalm
Mosterd
Bruine suiker
Zout
Peper
evt cederplank

Normaal maak ik dit recept op een voorgeweekte cederhouten plank, die kon je vroeger bij de supermarkt kon kopen, maar sinds dit jaar zijn ze uit het assortiment gehaald.... Je kan de plankjes ook bij div webshops halen, of ipv een plankje de zalm op alluminium folie leggen, maar de plank voegt wel een hoop extra smaak toe.

Week de plank een uurtje van te voren in een bak water, zet er iets zwaars op zodat de plank onderwater geduwd wordt en beter voorweekt.

Stook de bbq heet op en besprenkel de zalm met zout en peper en smeer de zalm daarna in met een laag mosterd en daaroverheen een laag bruine suiker, simpel he!

Plaats de zalm op de plank direct boven de hete kolen en doe de deksel op de bbq. De plank  zal door de hitte gaan roken en langzaam verkolen aan de onderkant. Als de zalm een kerntemperatuur van ong 45C heeft, is de zalm klaar.

zondag 7 augustus 2011

Picanha!

Picanha is een traditioneel Braziliaans gerecht, het is het staartstuk van het rund, en kan op meerdere manieren gemaakt worden. Ik heb er voor gekozen om het op een spies te doen, een manier die veel in Brazilie gebruikt wordt. Het is in Nederland wat lastig te krijgen, de slager snijdt het niet standaard en je moet zeker niet vergeten te vragen om het vet erop te laten.

Ik vond mijn stuk bij toeval bij de Makro in Duivendrecht.
Ik heb het vet ruitvormig ingesneden en daarna de picanha  in stukken gesneden, alleen met wat grof zeezout bestrooid en een indirect vuurtje van ong 110 a 120C gestookt.

De picanha indirect tot ong 45C gebracht, ondertussen een nieuwe starter briketten aangestoken, en die toegevoegd om het vuur even goed heet te stoken. Daarna de spiezen boven de hete kolen gelegd, en nu moet je opletten, het vlees schroeit mooit dicht en het vet begint te smelten... en te branden, machtig gezicht! Maar natuurlijk niet te lang want dan verbrand de boel. Dus met een handschoen en tang de boel regelmatig verplaatst van direct naar indirect en weer terug. Zorg wel met dit spektakel dat je de bbq niet te dicht bij de heg oid zet.



Met een kerntemp van 55C heb ik ze eraf gehaald en nog even laten rusten onder alluminiumfolie. Daarna was het feest! wat een genot is dit zeg, malsheid, smaak, helemaal goed!